ECB povisila kamatne stope: Evro oslabio u odnosu na dolar

03.02.2023. | 12:56

Evro je oslabio u odnosu na dolar nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povisila kamatne stope za očekivanih 0,5 procenata.

Istog dana Banka Engleske je podigla kamatne stope deseti put zaredom, takođe za pola procenta, i nagovijestila manje agresivnu monetarnu politiku.

ECB je najavila još najmanje jedno povećanje istog obima idućeg mjeseca i najavila da će posle toga procijeniti dalju dinamiku svoje monetarne politike, prenosi Reuters.

Anlitičari ocjenjuju da je ECB djelovala u skladu sa očekivanjima, dok je Banka Engleske zvučala manje agresivno, što je pomoglo da se ublaži pad dolara.

Opšti je utisak da su zvaničnici centralnih banaka odahnuli budući da je inflacija u silaznoj putanji. Evro je oslabio za 0,7 odsto na 1,0913 dolara, a funta za 1,09 procenata na 1,2240 dolara.

Istovremeno, dolar je ojačao za 0,74 odsto u odnosu na korpu valuta na 101,71.

Neki od komentara ECB takođe su protumačeni kao najava usporavanja podizanja kamatnih stopa.

Prema objašnjenju ekonomskih stratega, centralne banke su u režimu koji zavisi od podataka, što znači da više nemaju kontrolu, pa tako tržišta vode centralne banke u ovom trenutku.

Indeks dolara opao je sredu na najniži nivo za devet mjeseci, na 100,80, nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel nagovijestio ublažavanje monetarne politike.

On je ipak najavio dodatno povećanje kamatnih stopa koje bi trebalo da ostanu visoke tokom čitave 2023. godine.

Oznake: Dolar