EBRD: Usvojena je nova strategija za BiH

07.04.2022. | 23:00

Upravni odbor Evropske banka za obnovu i razvoj /EBRD/ usvojio je novu strategiju za BiH, a strateški prioriteti uključuju digitalizaciju i razvoj vještina za privatni sektor, razvoj infrastrukture i dekarbonizaciju.

Strategija će definisati ulaganja Banke za period 2022-27, a o njenom provođenju sa vlastima BiH razgovaraće potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva Mark Bovman, koji će boraviti u Sarajevu 11. i 12. aprila, saopšteno je iz EBRD-a.

EBRD je u 2022. godini, kako ističu, spremna da poveća podršku infrastrukturi BiH, zelenijim gradovima i boljim opštinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim zgradama.

Osim toga, dodaju, spremna je povećati i podršku za kreditne linije lokalnim bankama u podršci ženama preduzetnicama, te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Bovman je rekao da EBRD kao i uvijek ostaje posvećena BiH. “Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora `Pet ce`, u komunalnu infrastrukturu i u privatna preduzeća”, naveo je Bovman.

On je napomenuo da je pet gradova u BiH već u uspješnom programu “Zeleni gradovi”, te da mu je drago što će tokom posjete potpisati nove ugovore o ulaganjima za podršku zelenijim opštinskim uslugama i javnom prevozu
u Kantonu Sarajevo i Brčko distriktu.

Banka je počela ulagati u BiH prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine, neposredno poslije završetka rata, pomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža, navodi se u saopštenju.

EBRD je od 1996. godine uložila više od 2,83 milijarde evra za 200 projekata u BiH. Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 miliona evra.

Podsjećaju da se isplata preuzetih sredstava nije usporila ni tokom pandemije, dostigavši 190 miliona evra u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno implementiraju.

Banka će u narednim danima Banka potpisati ugovor o finansiranju s lokalnim operatorom prenosnog sistema “Transko” za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da se aktivnosti EBRD-a podržavaju i donatorskim sredstvima, a najveći je EU, kao i da su doprinosi Švedske, Austrije, Italije, Japana i mnogih drugih od vitalnog značaja za podršku naporima banke u reformi politike i tehničkoj saradnji.

 

 

Oznake: Projekti