Dva izuzetka: Vidovićeva istakla da nije sklopljen nijedan reprogram duga bez obezbjeđenja

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da resorno ministarstvo nije sklopilo nijedan reprogram duga bez obezbjeđenja, izuzev sa zdravstvenim ustanovama i sportskim klubovima.

Tokom skupštinske rasprave o Godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2020. godinu, Vidovićeva je rekla da bi zaista bilo nelogično da se, na primjer, državna bolnica stavlja pod hipoteku.

Vidovićeva je rekla da su se na tom planu pokušavala pronaći određena rješenja.

“Problem je što bi se, prema mišljenju pravnika, poreski obveznici doveli u neravnopravan položaj. Teško bi se ustavno izdržalo da jedni moraju na pomenuti način osigurati svoj dug, a drugi ne”, pojasnila je Vidovićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je revizija dala mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje i pozitivno mišljenje na reviziju usklađenosti aktivnosti finansijskih transakcija na Konsolidovani godišnji finansijski izvještaj za korisnike budžeta Republike Srpske za 2019. godinu.

Stojčićeva je rekla da je revizija dala preporuku na finansijske izvještaje i dvije preporuke sa usklađenosti poslovanja.

Ona je pohvalila transparentnost rada Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, uz mogućnost da javnost sagleda sve finansijske izvještaje detaljno.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić tvrdi da je stanje na eskrou računu Republike Srpske “statistička greška” u odnosu na 2008. godinu, kada je Republika Srpska na tom računu imala, kako je navela, milijardu i 600 miliona KM.

Trivićeva je upitala ko je odgovoran što je ovaj novac potrošen i zato što nije bilo nikakvog efekta u razvojnom smislu.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić ukazao je na važnost internih kontrola u subjektima revizije u oblastima zapošljavanja, popisa imovine, obaveza usklađivanja knjigovodstvenog i stvarnog stanja imovine i obaveza, te budžetskog planiranja.

Ostavite komentar: