“Država breskvi” ostala bez njih: Jedva da imaju voćki za prodaju

15.07.2023. | 17:10

Sredina ljeta je vrhunac sezone sočnih breskvi u državi Džordžija, ali nedavno je u fabrici u Atlanti ponestalo breskvi, te su morali da se okrenu piti od jabuka.

Otkud to u državi koja je skoro svaki put nazvala po ovoj sočnoj voćki?

Naime, država breskvi izgubila je više od 90 odsto ovogodišnjeg roda nakon februarskog toplotnog talasa ispraćenog sa dva kasna proljećna mraza navodi CNN.

Zamislite na primjer da Njujork mora da uvozi pecivo iz Los Anđelesa. E toliki je problem nedostatak breskvi u Džordžiji, inače državi koja je mnoge svoje puteve nazvala baš po ovom voću.

“Kupovina breskvi od neke druge države ne dolazi u obzir”, kaže Henri Kumar, direktor operacija u radnji za sladolede “Puter i krem”.

Njihove ljetnje glavne namirnice, krem od breskve i sorbet, će verovatno nestati prije kraja mjeseca. A svečano su ih predstavili potrošačima 1. jula.

Poljoprivrednici pak, ne pamte goru godinu po svoje usjeve.

“Pričao sam sa starijim farmerom i rekao je da posljednji put bilo ovako loše 1955. Godine”, priča jedan od njih Sin Lenon.

Pored finansijskog gubitka, Lenon je morao da otpusti i mnoge svoje radnike.

Naravno, ni cijena voćki nije ostala ista. Sada je gajbica breskvi porasla sa uobičajenih 17 do 20 dolara, na 40. Dok neki svoje voće prodaju i za 60 dolara. Ipak, većina džordžijskih farmera nema mnogo voćki da proda.

Ne znaju šta će klima učiniti na usjevu sljedeće godine, ali se nadaju da je ovo fenomen koji se dešava jednom u životu.

Oznake: Atlanta, Breskve