Drvoprerađivački sektor u suficitu oko 550 miliona KM

01.09.2020. | 19:11

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da drvoprerađivački sektor Srpske ima suficit od 500 do 550 miliona KM u posljednjih nekoliko godina i da to dovoljno govori o značaju te oblasti.

– Mi se trudimo da obezbijedimo dovoljno sirovina za ovakve subjekte, ima tu određenih poteškoća, naprosto njihove su potrebe veće nego što mi godišnje posiječemo drvnih sortimenata, ali mislim da boljom preraspodjelom i stavljanjem akcenta na ovakve privredne subjekte možemo bolje da iskoristimo taj naš potencijal – rekao je Pašalić prilikom posjete preduzeću “Mastervud” u Kozarcu, kod Prijedora.

On je naglasio da je “Mastervud” jedna od rijetkih firmi koja se bavi finalizacijom u drvoprerađivačkoj industriji i da je kao takva strateški partner i ima malo povoljnije uslove, odnosno sklapa petogodišnje ugovore zbog izvjesnosti proizvodnje.

– Nažalost, daleko su brojnije manje firme koje se bave samo prorezom gdje je dodatna vrijednost mnogo niža. U budućem periodu trudićemo se da te male firme koje se bave isključivo prorezom nekako preorijentišemo da bi se bavile finalizacijom tih proizvoda – naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, najbolji model bi bio da mali subjekti koji vrše samo prorez u stvari pripremaju sirovinu za firme poput “Mastervuda”, ali to se ne dešava, nego proizvod najniže vrijednosti završava u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

– Onda naši finalisti imaju problem kako da obezbijede sirovinu i mi smo danas razgovarali upravo o jednom modelu kako da navedemo ili čak možda i uslovimo naše firme koje rade prorez da se prvo obrate našim finalistima i da im ponude sirovinu pa tek onda, ukoliko nema interesovanja za određeni proizvod, da se to plasira vani – kaže Pašalić.

Direktor i vlasnik firme “Mastervud” Dragoslav Šiljak rekao je da je ovo prva posjeta resornog ministra u 16 godina postojanja ove firme i pohvalio angažovanje Vlade Republike Srpske koje je u posljednje dvije-tri godine dosta olakšalo snabdijevanje sirovinama, a time i opstanak na evropskom tržištu gdje ova firma, sa oko 85 zaposlenih, plasira 90 odsto proizvodnje.

– Saradnja sa šumskim gazdinstvom je dobra jer smo sa tom podrškom Vlade stavljeni u malo povoljniji položaj u odnosu na raniji period. Ima tu još stvari koje bi trebalo da se popravljaju i nadam se da će ova posjeta ministra biti korisna da se čuju naši problemi, da zajednički nađemo rješenja i da možemo zaposliti još više ljudi i unaprijediti izvoz i finalni proizvod koji je najisplativiji da se izveze u smislu drvoprerade – naveo je Škiljić.

Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać istakao je da se godinama bori i nastaviće da se bori za to da sva sirovina koja se za drvoprerađivače nalazi na području u nadležnosti ovog gazdinstva treba da se utroši za potrebe ovdašnjih drvoprerađivača.

– Sve što je višak, nema nikakvih problema i ja sam za to ta se nađe tržište mimo grada i pet opština koje pokriva Šumsko gazdinstvo Prijedor, ako nema tržišta ovdje. Dok god imamo tržišta za firme kao što je ova i slične, za trupac bukve i hrasta, mi se borimo da ostane na području koje mi pokrivamo – rekao je Bursać.

On je dodao da je zadovoljan jer su ove godine uglavnom domaći kupci.

– Mi imamo dobru saradnju sa njima, kupci su dobri, dobro plaćaju, nema nikakvih problema i saradnja je na obostrano zadovoljstvo. Ovaj privredni subjekat ima 60 dana odgađanja plaćanja. Imaju neki subjekti koji imaju pravo na 30 dana odgode, neki plaćaju avansno, sve zavisi od stepena prerade i sposobnosti i moći kupca. Taj pravilnik je napravila Vlada Republike Srpske, kako ko ima pravo na odgođeno plaćanje, i tu nemamo nikakvih problema – ukazao je Bursać.

 

 

Oznake: Poslovanje, Suficit