Drvoprerađivači bilježe rast proizvodnje i potražnje VIDEO

22.05.2022. | 20:18

U prva tri mjeseca ove godine drvna industrija bilježi značajno povećanje proizvodnje i potražnje. Međutim ,iako je ova godina, kako navode, počela obećavajuće, dugoročne prognoze su, ipak, nezahvalne.

Prošle godine zabilježena je povećana potražnja u drvnoj industriji, a nastavljena i u prva tri mjeseca ove godine. Ako se taj trend održi i očekivanja su da rezultati budu bolji nego lani.

Posla ima dosta, kažu drvoprerađivači, ali dugoročne prognoze su preuranjene zbog trenutnih geopolitičkih dešavanja u svijetu. Osamdeset odsto proizvoda izvozi se na tržište Evropske unije, što znači da bi svaki poremećaj na ovom tržištu mogao da se odrazi na naše drvoprerađivače.

– Bude li se nastavio trend koji je bio u prva tri mjeseca ove godine, možemo očekivati da ćemo imati bolje rezultate nego prošle godine koja se smatra vrlo uspješnom nakon epidemije korone – kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske.

I izvoz namještaja bilježi povećanje za više od 30 odsto. U prva tri mjeseca iz BiH je izvezeno više od 170 miliona maraka namještaja, a očekuje se da će do kraja godine izvoz biti preko 700 miliona maraka.

Na adresu Evropske unije najviše stiže rezana građa četinara, ali velika potražnja vlada za skoro svim proizvodima iz prerade drveta i namještaja.

– Najveći skok cijena odnosi se na poluproizvode od rezane građe jele i smrče. Ali, isto tako, prisutna je ozbiljnija potražnja i za proizvodima od bukve – kaže Darko Partalo, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača Republike Srpske

Potražnja za našim proizvodima za sada je veoma dobra. Iako start ohrabruje, neophodno je da ti procenti rastu i u narednom periodu. Naša ekonomija je mala, ističu stručnjaci, i potrebna joj je ozbiljnija stopa rasta.