Drama već prvi dan: Dio nekadašnjeg giganta počeo sa radom, radnik teško povrijeđen

07.08.2020. | 13:42

Ugovor koji je Aluminij Industries, u vlasništvu izraelskog MT Abraham Group, potpisao s Aluminijem iz Mostara konačno je stupio na snagu, a prvi radnici na posao su se vratili jutros, potvrđeno je za Klix. Međutim, jedan od njih je teško povrijeđen već prvi dan.

Riječ je o muškarcu inicijala B.Š. (1974. ) kojem su konstatovane teške tjelesne povrede te će biti zadržan na liječenju na Klinici za ortopediju SKB Mostar. Inače, ugovor između Aluminij Industries i Aluminija Mostar službeno je stupio na snagu 5. jula o čemu su dan prije obaviješteni Vlada FBiH, Nadzorni odbor, direktor i Uprava.

Kako saznaje Klix, juče je zaposleno 13 radnika, a danas sedam, te će se kontinuitet potpisivanja ugovora nastaviti tim intenzitetom i do kraja mjeseca će se na posao vratiti više od 40 radnika. Radnici koji su jutros došli na posao zaduženi su za pokretanje ljevaonice. Kako je rečeno, do 7. oktobra biće ispoštovano sve što je u ugovoru, pa čak i više od toga.

“Radi se punom parom, ali nema slavlja, nema izjava za medije dok ne izađe prvi trupac“, naveo je za Klix Amir Gross Kabiri, direktor M.T. Abraham Amir Gross Kabiri. U planu je da se proizvodnja pokrene do oktobra, a već 1. novembra da se dobije finalni proizvod.

Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar u aprilu ove godine potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Ugovorom je predviđeno da se tokom ljeta 2020. godine pokrene proizvodnja u pogonu ljevaonice te da se zaposli skoro 200 bivših radnika Aluminija. Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

Vlada Federacije BiH i mali dioničari vlasnici su po 44 odsto udjela, dok 12 odsto udjela u vlasništvu ima Hrvatska.