“Dosta nam je nepravde”: Hiljade preduzetnika sa ulice poručili da žele da rade

03.02.2021. | 12:01

Hiljade preduzetnika okupilo se danas na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu na protestu zbog mjera uvedenih tokom pandemije virusa korona.

Protest je organizovalo udruženje Glas preduzetnika, koje je pozvalo preduzetnike, male privrednike, zaposlene i građane da im se pridruže.

“Dosta nam je nepravde koju preduzetnici trpe od početka krize, dosta nam je najvećih poreza u EU, dosta nam je dvostrukih mjerila i dosta nam je diskriminatornih odluka”, poručili su iz tog udruženja.

Oni smatraju da Hrvatska ima sve što je potrebno kako bi bila prosperitetna i konkurentna zemlja, ali da je “vrijeme da Vlada Hrvatske konačno posluša stručnjake i preduzetnike”, prenose hrvatski mediji. Jedan od organizatora Darko Oreščanin rekao je da se na Trgu okupilo oko 5.000 ljudi i dodao da je akcija usmjerena prema uvedenim mjerama.

“Mislimo da su diskriminatorske, tražimo pravilno obeštećenje za pogođene rada i smatramo da bi država redovnije trebala podmirivati minimalne plate. Osigurali su pomoć zaposlenima, a nisu pomogli preduzetnicima da opstanu kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za likvidnost”, dodao je Oreščanin.

Jedan od govornika Marin Medak rekao je da je žalosno da moraju da protestuju da bi se izborili za legitimno pravo.

“Ne želim živjeti u državi koja se boji reći da želi raditi. Sv se moraju zapitati koga i čega se bojimo. Nije problem što smo zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti. A ne da se laže javnost da je dovoljno izdvojeno. Nedostaje još 50 odsto bilansa”, dodao je Mrdak.