Domaći privrednici u problemima: Nestašica sirovina, cijene otišle u nebo

13.07.2021. | 08:25

Poskupljenje i nestašica pojedinih materijala pritisnuli su domaće privrednike, koji su prinuđeni da dižu cijene svojih proizvoda kako bi opstali na tržištu.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene industrijskih proizvoda u RS u maju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 2,4 odsto. Iako se privreda počela postepeno oporavljati nakon svih nevolja koje je donijela pandemija virusa korona, privrednici se suočavaju sa novim problemima.

“Osim što su poskupjeli, evidentna je i nestašica nekih materijala, prvenstveno čelika, obojenih metala, električnih provodnika, plastičnih masa. Sve je poskupjelo i neminovno dovelo do rasta cijene gotovih proizvoda”, rekao je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Dodao je da niko precizno ne može reći do kada će svi ti problemi trajati i da li će doći do normalizacije u skorije vrijeme.

“Veći problem su trenutno rokovi i nabavka materijala nego same cijene. Porasli su i troškovi u vezi sa radnom snagom, tako da su to dva osnovna faktora koji su doveli do rasta cijena industrijskih proizvoda”, kazao je Ćorić.

Naglasio je da su u najvećem problemu privrednici iz metalske i elektroindustrije jer oni sav materijal uvoze iz Evropske unije.

“EU pod broj jedan želi da iz svega ovoga oni izađu netaknuti ili manje opterećeni”, podvukao je Ćorić.

Među preduzećima koja još donekle odolijevaju da ne podignu cijene svojih proizvoda je prehrambena industrija iz Bijeljine “Sava Semberija”.

“Još nismo dizali cijene gotovih proizvoda, ali se nalazimo između dvije vatre. Poskupjelo je sve, od mazuta, ulja, šećera, limenki, tegli i poklopaca, bukvalno sve što nam je potrebno za proizvodnju. S obzirom na to da je lani devet mjeseci tržište bilo potpuno zatvoreno, nismo mogli ništa izvoziti i kada je to krenulo, smatrali smo da nije korektno prema našim distributerima širom svijeta da odmah podižemo cijene”, rekao je direktor preduzeća Stevo Filipović.

Naglasio je da je teško ocijeniti koliko će “Sava Semberija” još izdržati da na taj način posluje, jer poskupljenja su neminovna.

“Kalkulisaćemo pažljivo, ali do poskupljenja će doći sigurno”, dodao je Filipović, piše Glas Srpske.

Građevinski materijal

Na stovarištima širom Srpske i FBiH cijene građevinskog materijala nisu bile nikada skuplje, a do svega toga, kako kažu građevinari, došlo je i zbog nestašice pojedinih materijala.

“Armatura je skuplja i za više od 70 odsto, cement do 12 odsto, a stiropor, bez kojeg je izolacija nezamisliva i do 50 odsto”, kažu u građevinskim preduzećima.