Domaći farmeri u problemima: BiH 13,5 puta više uvozi mesa nego što izvozi

24.05.2022. | 07:51

U Bosni i Hercegovini u 2022. cvjeta uvoz mesa i živih životinja, dok je izvoz, kao i ranijih godina, kudikamo manji, i količinski i vrijednosno.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za četiri mjeseca 2022. uvezli smo 19,5 miliona kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda, ukupne vrijednosti skoro 115,5 miliona KM. Najviše ovih proizvoda došlo nam je iz Italije, Holandije i Poljske.

U istom periodu, iz BiH je izvezeno tek 2,14 miliona kilograma mesa i klaoničkih proizvoda, vrijednih skoro 8,55 miliona KM. Najveći izvoz ostvarili smo u Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju.

Nije teško izračunati da nam na kilogram mesa koji izvezemo, iz uvoza dođe devet, dok je, vrijednosno, uvoz čak 13,5 puta veći od izvoza.

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je, od svih pošasti sa kojima se bore, ubjedljivo najveća prijetnja upravo ogromni uvoz mesa, zbog kojeg ne mogu da plasiraju ono što proizvedu.

Kako bi se smanjio prekomjeran uvoz, proizvođači iz BiH odavno traže uvođenje zaštitnih mjera. Riječ je o uvođenju carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

Od početka januara pa do kraja aprila ove godine iz BiH je izvezeno živih životinja u vrijednosti 2,2 miliona KM. Najviše životinja je u ovom periodu završilo u Libanonu, u vrijednosti 1,7 miliona KM.

Za četiri mjeseca 2022. godine u BiH je uvezeno životinja u vrijednosti 23,64 miliona KM, najviše iz Srbije, Rumunije i Mađarske.

Oznake: Izvoz