Dolazi na bh. tržište: Njemački ‘Lidl’ registrovan na tri adrese u BiH

Iako se dolazak njemačkog trgovačkog lanca Lidl u Bosnu i Hercegovinu odvija pod velom tajne, što je u skladu s politikom te kompanije, prema saznanjima Klixa, daleko od očiju javnosti odvijaju se aktivnosti za osvajanje bh. tržišta.

Kada je riječ o rješavanju “papirologije”, Lidl BiH d.o.o. registrovan je na adresi Maglajska 1 u sarajevskoj opštini Centar. Kao direktor društva naveden je Roland Schreiber, a Alen Halamić izvršni je direktor kompanije u našoj zemlji. Osnivač je njemački W E-International Zweite GmbH, a kapital Lidla BiH nešto je manji od milion KM, tačnije 977.915 KM.

Sarajevo, Banja Luka i Brčko

Osim u Sarajevu, Lidl je registrovao poslovnice u Banjoj Luci, u ulici Sime Šolaje 1a te Brčkom, u Bulevaru mira 22. Rukovodilac obje poslovnice je Alen Halamić.

Prema našim saznanjima, predstavnici kompanije već su obavili susrete s predstavnicima sarajevskih vlasti, a vezano za lokacije. Kako  je za Klix.ba neformalno potvrđeno, Vlada Kantona Sarajevo njemačkom investitoru za potrebe distributivnog centra ponudila je lokaciju na potezu Major – Butila.

Kako su iz delegacije Lidla izrazili i interesovanje za lokacije trgovina, Vlada je uputila upit sarajevskim opštinama i one su uglavnom pozitivno odgovorile u pogledu iznalaženja lokacije do 10.000 kvadratnih metara, što je prema kriterijumima Lidla.

Nije isključeno ni Istočno Sarajevo

Kao jedna od lokacija pominje se i devastirani Dom penzionera u Nedžarićima, opština Ilidža, koji Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati.

Indikativnio je da je Vlada FBiH nedavno dala saglasnost za novi pokušaj prodaje, nakon čega je upućen javni poziv za dostavljanje ponuda putem zatvorenih koverti. Na prodaju je ponuđena ukupna površina zemljišta od 17.611 kvadratnih metara s devastriranim objektima, po početnoj cijeni od 10,3 miliona KM. Naglašeno je da je namjena objekta poslovna, a ponude je trebalo dostaviti do 18. maja.

Otvaranje ponuda i direktni pregovori s ponuđačima bili su zakazani za 4. juni. Međutim, u Zavodu PIO ne otkrivaju detalje. Na pitanje koliko je ponuda pristiglo, kako su protekli pregovori i kakav je ishod istih, Klix je dobio odgovor tek “da prodaja još nije zaključena”.

Iako su se vlasti u Sarajevu stavile na raspolaganje da olakšaju administrativne i tehničke procedure, saznajemo da nije isključeno ni da Lidl poslovanje najprije otpočne u Istočnom Sarajevu.

Koliko su ove informacije tačne, nismo pokušali provjeriti u Lidlu BH, s obzirom na to da kompanija još nije registrovala ni telefonski broj.

 

 

Ostavite komentar: