Dolar oslabio: Još jedna banka u problemu, FED digao kamatne stope

04.05.2023. | 13:16

Još jednoj američkoj banci prijeti stečaj, a Federalne rezerve /FED/ ponovo su povisile ključnu kamatnu stopu za dodatnih 0,25 postotnih bodova – čime su nastavljeni finansijski problemi SAD.

FED je, očekivano, ponovo povisio ključnu kamatnu stopu, a to radi permanentno s ciljem borbe protiv inflacije, koja je, uprkos tome, i dalje visoka za američke pojmove – navode ekonomski portali.

Sve to unosi dodatnu nervozu, ne samo u bankarski sektor, odnosno narušava povjerenje u njega.

Povećanje amatne stope u SAD već je deseto zaredom, nakon čega bi, kako je signalizirano, trebala uslijediti pauza, dok se ne vide dosadašnji efekti povećanja cijene novca, kao i dok se ne razriješi politička situacija oko utvrđivanja granice američkog zaduživanja, o čemu zavisi dalje finansiranje iz budžeta.

Republikanci u Predstavničkom domu zahtijevaju smanjenje troškova države, a ne dodatno štampanje novca, odnosno daljnje zaduženje u nedogled.

To se pitanje zaoštrava i u kontekstu predizborne kampanje za predsjedničke izbore koji će biti održani iduće godine i u kojima predsjednik DŽozef Bajden traži novi mandat.

U isto vrijeme, još jedna američka banka ima problema sa kapitalom.

Riječ je o “Pakvest banci”, čija je cijena dionice izgubila gotovo 60 odsto vrijednosti nakon što je uprava najavila da razmatra “strateške opcije, uključujući i moguću prodaju ili prikupljanje novog kapitala”.

Sve je to uticalo na pad američkog dolara u odnosu na ključne svjetske valute i na pad berzovnih indeksa u SAD zbog zabrinutosti investitora.

Japanska valuta jen porasla je za više od jedan odsto prema dolaru – na 134,5 jena za dolar. Kurs evra u plusu je 0,52 odsto prema dolaru.

Očekuju se odluke Evropske centralne banke u vezi sa kamatnim stopama, a većina na tržištu očekuje da će ih banka podići sedmi put zaredom, pitanje je samo da li za četvrtinu ili pola postotnog boda.

Skočile su i cijene nafte. Cijene dionica ojačale su nakon tri dana oštrog pada.

Londonski “Brent” u plusu je 0,77 odsto i sad je na 72,89 dolara za barel, a američki “VTI” za 0,57 odsto – na 68,99 dolara.

Zabrinutost se osjeća i na azijskim i evropskim tržištima, a rastu jedino kineski indeksi.

Na azijskim berzama najvažniji indeksi uglavnom slabe, reagujući tako na odluku FEDA o podizanju kamatne stope na najviši nivo od avgusta 2007. godine, dok je kurs dolara oslabio.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica je stagnirao, uz skroman nivo trgovanja zbog praznika u Japanu.

Istovremeno, australijski berzovni indeks oslabio je 0,06 odsto, a južnokorejski 0,25 odsto, dok su indeksi kineskih berzi u plusu.

Oznake: Banka, Dolar