Dokle se stiglo s projektom digitalnog evra: Šta kaže šef „Bundesbanke“

27.09.2022. | 23:10

Šef „Bundesbanke“ Joahim Nagel ocijenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.

„Zato se zalažem i za to da se sistem evra aktivno uhvati u koštac sa transformacijom novca i da nastavi sa ispitivanjem mogućnosti upotrebe digitalnog novca u centralnoj banci“, rekao je Nagel na skupu u organizaciji banke u Frankfurtu, piše DPA.

Nagel je naglasio da bi „uvođenje novog oblika nacionalne valute za digitalni svijet, dakle digitalnog novca centralne banke, bilo nova stepenica u razvoju državne valute poslije kovanica i novčanica“.

„Digitalni novac centralne banke i prateća infrastruktura mogu da budu važna dopuna dosadašnjim opcijama plaćanja“, rekao je predsjednik „Bundesbanke“.

Čuvari valute evrozone već izvjesno vrijeme ispituju uvođenje digitalne varijante evra. Sredinom jula prošle godine Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da pripreme ubrza i započne dvogodišnju fazu u kojoj će se ispitivati i tehnologija i zaštita podataka.

To ipak ne prejudicira konačnu odluku o uvođenju digitalnog evra, koji bi u svakom slučaju bio samo dopuna, a ne zamjena za gotovinu.

Član Savjeta direktora ECB Fabijo Paneta izjavio je na sastanku „Bundesbanke“ da je cilj projekta digitalnog evra da se obezbijedi sidro za stabilnost monetarnog i platnog sistema.

„Želimo da obezbijedimo da novac centralne banke ostane generalno na raspolaganju i da svugdje u evrozoni može da se koristi za svakodnevne transakcije – ne samo u fizičkom obliku, nego i kao digitalni novac“,rekao je Paneta.

Angažman na projektu digitalnog evra je odgovor centralnih banaka evrozone na nagli porast popularnosti takozvanih kriptovaluta. Velika razlika u odnosu na njih je što bi digitalni evro bio pod nadzorom centralne banke, koja se brine za njegovu stabilnost. I druge monetarne banke u svijetu bave se mogućnošću razvoja digitalnog novca, prenio je “Sputnik”.

 

 

Oznake: Digitalni evro