Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane: Kinezi koriste blagonaklonost Huta u Crnom moru

25.01.2024. | 22:49

Kineski operateri odlučili su da iskoriste situaciju i pošalju brodove u Crveno more.

Više kineskih brodskih linija rasporedilo je svoja plovila u Crvenom moru i Suecki kanal, iskoristivši obećanje jemenskih Huta da neće napadati kineske ili ruske brodove u tom području.

Kako navodi “Fajnenšel tajms”, ove kineske linije sada opslužuju luke u Džibutiju, Jemenu i Saudijskoj Arabiji koje su se suočile sa velikim padom saobraćaja pošto su međunarodne kargo linije preusmjerene kako bi izbjegle potencijalne napade jemenskih Huta.

Huti, koji imaju podršku Irana, počeli su krajem novembra da napadaju komercijalne brodove za koje kažu da su povezani sa Izraelom, poručujući da deluju kao podrška Palestincima u Gazi tokom rata između Izraela i Hamasa. Nakon što su SAD i Velika Britanija sprovele “odbrambene” napade na položaje Huta, i njihova plovila su se našla na crnoj listi grupe.

Sa druge strane, lideri Huta poručili su da neće napadati brodove povezane sa Kinom ili Rusijom, dokle god nisu povezani sa Izraelom.

Cičen Šen, stručnjak za Kinu u “Lojdsu”, kaže da je “najlakše objašnjenje” za dolazak kineskih kompanija u region to što žele da iskoriste relativni imunitet od napada. “Mislim da je komercijalni interes vjerovatno najveći razlog”, rekao je on.

Sa druge strane, Britanci su bijesni zbog priliva Kineza u region.

“To je oportunističko i riskantno ponašanje koje odgovara nekim vlasnicima manjih teretnih brodova”, pokušao je da bude snishodljiv Sajmon Hini iz konsultantske kuće “Drueri šiping”.