Dogovoreno poskupljenje struje za velike potrošače u RS

27.08.2019. | 20:37

Velikim potrošačima su bili ponuđeni novi ugovori koji su predviđali mnogo veća poskupljenja od 1. septembra, ali danas je postignut novi dogovor.

U Privrednoj komori Republike Srpske danas je postignut dogovor da će cijena struje za ukupno 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 evra. Takva cijena, precizirano je, neće se mijenjati u narednih 16 mjeseci.

Na današnjem sastanku u Privrednoj komori RS (PKRS) u Banjaluci, razgovarali su predstavnici poslovne zajednice u Srpskoj sa premijerom RS Radovanom Viškovićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS (ERS) Lukome Petrovićem.

Velikim potrošačima su bili ponuđeni novi ugovori koji su predviđali mnogo veća poskupljenja od 1. septembra, ali danas je postignut novi dogovor. Prema riječima Borka Đurića, predsjednika privredne komore RS, najvažnije je da su i jedna i druga strana pokazale razumijevanje.

– Biće ispoštovano što je rečeno, odnosno neće biti povećanja cijene u narednih 16 mjeseci, a ubuduće će se blagovremeno razgovarati prije nove korekcije cijena – kazao je Đurić.

Premijer RS Radovan Višković je istakao da mu je žao što je došlo do nesporazuma, uz obećanje da se to više neće dešavati.

– Bilo je primjedbi na ugovore i dogovoreno je da one budu otklonjene. I sama ERS, koja ih je kreirala, priznala je da neke odredbe nisu jasno kreirane – rekao je Višković.

On je istakao da će se ići na povećanje cijene za one potrošače koji troše više od pet gigavat sati, a cijena se za najveće, kao što je spomenuto, povećava na 35 evra za megavat sat.

– Tek od 1. januara 2021. godine, mogli bi očekivati prvu narednu promjenu cijena – naglasio je Višković.

On je podvukao predmet razgovora nije bilo povećanje cijene u domaćinstvima, gdje cijena struje ostaje na dosadašnjem nivou.

U Republici Srpskoj ima ukupno 200 privredih subjekata koji su podijeljeni u nekoliko kategorija, a kojima će biti korigovane cijene. Prva su oni koji su u sistemu ERS, druga oni koji su izvan sistema, a kojima će cijene biti na bazi tržišnih, treća su veletrgovine i oni će imati nešto nižu cijenu, u četvrtoj su spomenutih 28 velikih privrednih subjekata, dok su u posljednjoj građani, javne ustanove i preduzeća kod kojih se neće ništa mijenjati.

Direktor „Arcelor Mitala“ Mladen Jelača je kazao da su ih prvobitni ugovori „obeshrabrili“.

– Ličili su nam na neki vid monopolskog položaja Elektroprivrede koji nam nameće takve uslove – dodao je Jelača.

Istakao je da se neće potpisivati nikakvi ugovori koji bi dalje derogirali položaj privrednika, i izazvali posljedice na njihovo poslovanje i konkurentnost.

– Dok ne dobijemo ugovore, nećemo ništa reći da prihvatamo. Nadamo se da ćemo ovo što je rekao premijer u narednim danima predočiti u formu koja će biti obostrano prihvatljiva – kazao je Jelača.

 

Izvor:(Novosti.rs)