Dogovoren model prodaje zemljišta i objekata firme “Top farm” u stečaju

11.12.2021. | 07:36

Zemljište i objekti nekadašnje svinjogojske farme u Novoj Topoli, koja je u stečaju od maja, biće ponuđeni na prvoj licitaciji početkom iduće godine po cijeni od 11,5 miliona maraka.

Istakla je to u petak za “Glas Srpske” stečajna upravnica firme “Top farm” Nataša Kosić nakon što je na ročištu usvojen izvještaj stečajnog upravnika i dogovoren model prodaje imovine tog preduzeća.

– Ići će se na licitaciju na kojoj će imovina farme biti ponuđena po procijenjenoj vrijednosti od 11,5 miliona maraka. Ukoliko tada ne bude prodata, na drugoj licitaciji cijena će ići nadolje za 50 odsto, a ukoliko dođe i do trećeg pokušaja, cijena se spušta za još 30 odsto. Prvu licitaciju očekujemo početkom iduće godine, nakon praznika. Imajući u vidu činjenicu da se u januaru i februaru gotovo ništa ne dešava, licitacija bi mogla biti zakazana početkom marta – rekla je Kosićeva.

Pojasnila je da će, ukoliko se ne pojavi kupac nakon te tri licitacije, biti ponovo sazvana sjednica Skupštine povjerilaca i utvrđena najniža cijena ispod koje imovina neće moći da se prodaje.

Osim toga, Kosićeva je kazala i da je na ročištu završeno ispitivanje potraživanja.

– Ukupno je bilo prijavljeno 18,78 miliona maraka potraživanja, a priznato je 8,91 milion, dok je osporeno 9,86 miliona KM potraživanja – rekla je Kosićeva.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski, i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, prodato je oko 2.000 prasadi i krmača.

U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja ove godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih. Sve dok životinje nisu rasprodate, polovina od tog broja radnika je bila na farmi. Prodajom opreme u preduzeću obezbijeđeno je oko 97.000 maraka, a dio tog novca iskorišćen je za osiguranje imovine, kao i za isplatu plata portirima koji dežuraju 24 časa.

Odbor

Nataša Kosić je kazala da je u petak formiran i Odbor povjerilaca preduzeća “Top farm” iz Nove Topole.

– Prva sjednica odbora trebalo bi da bude održana 27. decembra – rekla je Kosićeva.