Dodik tvrdi da je vlast spremna da pomogne: Minimalna plata 1.050 KM treba da bude cilj

16.11.2023. | 15:11

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da predložena minimalna plata od 1.050 KM treba da bude cilj u Srpskoj, te da je vlast spremna da pomogne poslodavcima koji nisu u situaciji da to izdrže.

Dodik je napomenuo da je poslodavcima u prethodnom periodu obezbijeđeno nekoliko mjera pomoći u poslovanju.

“Sada je vrijeme da svi zajedno učinimo sve što možemo i da omogućimo stalno i sigurno povećanje statusa zaposlenih. Mislim da je to plemenito”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je zahvalan poslodavcima koji u privatnom sektoru istrajavaju i obezbjeđuju radna mjesta radnicima koji rade za njih.

“Ali, moramo da idemo dalje, da jačamo položaj radnika, njihovo povjerenje u našu zajednicu, državu, a time i preduzeće u kojem rade”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je, s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja, neophodno da razgovaraju poslodavci i predstavnici vlasti, te da iznesu svoje realne argumente.

“Bombastične priče u vezi sa gubitkom radnih mjesta nisu tačne, jer nema poslodavca koji je spreman da svoj biznis uguši samo zato što je plata nešto veća. A onima koji to ne budu mogli izdržati, pomoći će vlast različitim mjerama”, rekao je Dodik.

On je naveo da je činjenica da se radnicima znatan dio zarade isplaćuje na crno, te da to nije problem samo u Republici Srpskoj.

“Izračunali smo da je blizu 20 odsto plaćanja u sivoj zoni, te treba da težimo da to bude što manje, a da povećamo standard ljudi”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da će vlast Republike Srpske biti spremna da sa svakim poslodavcem posebno razgovara o njegovim mikrookolnostima na tržištu, te da se sagledaju njegove maksimalne mogućnosti.