Dodik sa predstavnicima “Celeks”: Najavljena investicija “teška” 135 miliona KM

15.06.2023. | 14:20

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da Srpsku čeka novi investicioni poduhvat koji će realizovati privredno društvo SHP “Celeks”, koje već godinama uspješno posluje u Banjaluci, a odnosi se na proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih.

“Imaju namjeru da investiraju, modernizuju svoje linije, izgrade energanu koja je potrebna za njihove potrebe”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa vlasnikom preduzeća Milanom Filom.

On je naveo da će Srpska u periodu investiranja od tri do pet godina garantovati cijenu električne energije na nivou domaćih potrošača i tako stimulisati kompaniju da održi pažnju na ovom investicionom projektu.

Dodik je rekao da je Filo uspješan privrednik koji ne želi da izvlači već reinvestira dobit ostvarenu u Srpskoj, ali i na nivou grupacije.

“Zahvaljujemo se za prepoznavanje Republike Srpske i Banjaluke kao važne destinacije za njegove poslovne aktivnosti”, rekao je Dodik i dodao da će današnji dogovor biti prezentovati posredstvom memoranduma koji će Vlada Srpske razmatrati i usvojiti.

Filo je rekao da ima povjerenje u zemlju u kojoj je narod vrijedan, napominjući da se ranija uložena investicija vratila.

“Željeli bismo u ovoj zemlji da investiramo u roku od pet godina 130 miliona evra, da ovdje bude najbolja fabrika papira na Balkanu, da bude simbol Republike Srpske i Banjaluke”, rekao je Filo.

On je pojasnio da će nakon potpisivanja memoranduma prvi koraci biti investiranje 50 miliona evra u konfekcijske linije i u skladišta, dok će u naredne dvije godine biti investirano minimalno 50 miliona evra u papir-mašinu.

“Time će se povećati proizvodnja sa sadašnjih 36.000 tona na otprilike 70.000 tona”, naveo je Filo.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske, ali i Vladi Srpske na saradnji.
SHP “Celeks” primjer je uspješne privatizacije kada je fabriku preuzela slovačka SHP grupa, najveća grupacija u proizvodnji higijenskih papira u jugoistočnoj Evropi.

Do sada je u banjalučki SHP “Celeks” investirano više desetina miliona KM, a ova kompanija trenutno zapošljava 300 radnika i jedan je od najvećih izvoznika u banjalučkoj regiji.