Dodik: Pomalo boli kada firme iz Srbije otvaraju predstavništva u Federaciji BiH

04.08.2021. | 10:35

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo što firme iz Srbije otvaraju predstavništva i sjedišta u Federacija BiH, a ne u Srpskoj, te istakao da je Republika Srpska veoma zainteresovana da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Dodik je podsjetio da je Srbija najveći partner Srpske u ekonomiji, da se 98 odsto robe prodaje u Srpskoj uprkos tome što su mnoge firme iz Srbije formirale svoja sjedišta u Sarajevu, jer u FBiH niko neće da kupuje proizvode iz Srbije.

“To ističem, zato što je nama važno, jer sjedište firme determiniše plaćanje poreza. Na neki čudan način firme iz Srbije poboljšavaju finansijsku situaciju u FBiH, a nas degardiraju u tome. Ali, to opet nama ne smeta da kupujemo robu iz Srbije”, izjavio je Dodik za Prvu TV.

S druge strane, dodao je, nema šanse da neka firma iz Hrvatske da svoja prava za zastupanje ili da formira sjedište u Sarajevu, a da to nije prostor gdje žive Hrvati.

On je naglasio da svako ima pravo da svoju ekonomiju uspjerava kako misli da treba, ali da govori da su Srbi u Republici Srpskoj najveći kupci robe iz Srbije i da nikada nisu rekli da će da bojkotuju tu robu koja dolazi iz Sarajeva.

“Ali, pomalo nas boli jer 98 odsto roba koje firme iz Srbije izvoze u Sarajevo, prodaju u Republici Srpskoj”, dodao je Dodik.

Dodik je ponovio da je pozicija Republike Srpske da se uključi u mini-šengen, odnosno inicijativu “Otvoreni Balkan”, u kojoj su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, da je na toj tački insistirao i na Predsjendištvu i da su donijeli odluku da se uđe u taj proces.

“Ali, to opstruišu Bošnjaci i dijelom Hrvati. Tako da mi propuštamo prilike da se uključimo u sve to”, rekao je Dodik i dodao da BiH neće moći da koristi se sve te praktične prednosti koje se već vide.

Dodik je rekao da je taj mini-šenger odlična ideja i da misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to veoma dobro koncipirao i razvio, kao i da je veoma važno da se očuva taj koncept i da se i Srpska tome pridruži. “Naravno da je spoljna ekonomska politika u nadležnosti BiH, ali ćemo pokušati da nađemo neki način”, rekao je Dodik.