Dodatni izvor prihoda: Predstavljen novi Kargo centar banjalučkog Aerodroma FOTO

04.07.2023. | 11:40

Pored porasta broja putnika, koji je protekle godine iznosio 350 hiljada, direktor Aerodroma Republike Srpske Natalija Trivić naglasila je na konferenciji za novinare da je jedan od ciljeva i povećanje prometa robe, čime bi se ostvarili dodatni prihodi.

Upravo zato, Trivićeva je danas u prostorijama Privredne komore Republike Srpske sa predstavnicima Aerodroma, domaćinima iz Privredne komore i predstavnicima privrede, učestvovala na prezentaciji novootvorenog Kargo centra.

“Ove godine idemo na izgradnju infrastrukture neophodne za protok većeg broja putnika, ali i robe”, naglasila je ona.

Za veći protok robe naglašava da je u planu više projekata. Pored novog Kargo centra, jedan od projekata je početak izgradnje dijela auto-puta, koji bi Aerodrom direktno povezao za putnom mrežom.

Dodala je i da se carinska ispostava trenutno nalazi u zgradi novog Kargo centra, a sa izgradnjom nove zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, kako kaže, značajno bi se ubrzale procedure prilikom uvoza i izvoza robe.

“Na taj način zatvaramo krug, nudimo privrednicima da svoju robu bezbjedno skladište u našem kargo centru, kao i da brzo riješe sve papire i procese vezano za carinjenje robe”, tvrdi ona.

Izgradnjom ovog objekta, uz povjerenje privrednika da svoju robu transportuju putem aerodroma, ostvarili bi se dodatni prihodi za Aerodrom. Takođe, dodatni prihodi ostvarili bi se i većim brojem putnika, a Trivićeva očekuje da će ove godine oko pola miliona ljudi procirkulisati najvećim aerodromom u Srpskoj.

“Proširenjem kapaciteta i proširenjem same zgrade Aerodroma, ostvarićemo mogućnost većeg broja letova”, naglasila je ona, i dodala da se već sada pregovara sa prevoznimcima za otvaranje novih linija od marta naredne godine.

Današnjoj prezentaciji novog Kargo centra prisustvovala je i direktor špediterske kompanije “Ciambella” Maja Družić, koja je pozdravila mogućnost transporta roba na ovaj način.

“Bitno nam je da ubrzamo protok robe, jer bismo i mi, špediteri, zajedno sa carinom na ovakav način omogućili brži raspored i protok dobara”, istakla je ona.

Srđan Banović, BL portal