Dobro za ugostitelje, frizere i stomatologe: Dijaspora povećala promet u Srpskoj

09.08.2021. | 09:14

Tokom ovih ljetnih mjeseci i godišnjih odmora, a posebno dolaskom dijaspore u Republiku Srpsku, došlo je do većeg prometa i većeg obima posla preduzetnika i pojedinih grana privrede, što im je značajan oporavak od posljedica pandemije, ali ipak strah od novog zatvaranja nije nestao.

Između ostalih, povećan promet su, prema riječima sagovornika, tokom ljeta zabilježili frizeri i kozmetičari, ugostitelji i stomatolozi, ali svi oni se boje da bi nakon dobre ljetne sezone moglo doći do ponovnog zatvaranja zbog pandemije virusa korona.

Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluka, rekla je za “Nezavisne novine” da se zbog godišnjih odmora i dolaska dijaspore iz inostranstva osjeti povećan promet, ali ne mnogo.

“Frizeri i kozmetičari imaju više posla, ali to nije na nivou iz 2016. i 2017. godine, kada smo dosta više radili. Ovo jeste mali pomak, ali se svi nekako plašimo narednog ograničenja i zatvaranja koje se sve više najavljuje. Mislim da će to dosta uticati na ovaj mali pomak”, navela je Arsićeva.

Dodala je da je povećan promet u junu i julu za oko 20 do 30 odsto.

“Nisu velike gužve u salonima. Imamo situaciju da su dozvoljene svadbe pa je i tu neki mali pomak”, kazala je Arsićeva.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, istakao je da je povećan promet u ljetnim mjesecima i da se to zaista osjeti.

“Većinom je to dolazak dijaspore iz inostranstva, ali ima i turista, ali u manjem broju. U odnosu na prethodnu godinu kada se osjetio njihov nedolazak zbog pandemije virusa korona i zatvaranja granica – situacija je bolja i povećan je promet za oko 50-60 odsto”, naveo je Kurtinović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, zadovoljni su trenutnim stanjem, ali je ostalo puno teških vremena iza njih te se sada krpe rupe iz tog perioda.

“Mi sada saniramo sve što se dešavalo zbog zatvaranja i restrikcija usljed pandemije. Nikad nije bilo teže biti ugostitelj nego sada i moramo razmišljati o mnogim stvarima o kojima ranije nismo morali. Takođe, postoje veliki strah i neizvjesnost ugostitelja od toga da bi moglo doći do ponovnog zatvaranja, nemamo nikakve planove i ne znamo u šta da se upuštamo. Jedino nam ostaje da čekamo, radimo i borimo se”, naglasio je Kurtinović.

Aleksandar Stajčić iz stomatološke ordinacije “Dr Stajčić” u Banjaluci naglasio je da su tokom ljetnih mjeseci prebukirani te da tada imaju uvijek više posla u odnosu na druge dijelove godine.

“Povećan obim posla uvijek imamo od početka jula pa do kraja avgusta. Takođe, tokom praznika je isto period kad dolazi dijaspora i kao što popravljaju automobile ili idu na frizure, dolaze i kod stomatologa, jer je ovdje sve tri ili četiri puta jeftinije nego u inostranstvu”, naglasio je Stajčić za “Nezavisne novine”.

Dodao je da prema njegovim informacijama sve stomatološke ordinacije trenutno imaju povećan obim posla.

Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, kazao je da je tokom ovih ljetnih mjeseci značajno povećan obim posla te da su sve stomatološke ordinacije prepune klijenata.

“Mi svakako imamo veliki broj pacijenata koji dolaze iz inostranstva, a zbog zatvaranja granica prošle godine nisu mogli dolaziti pa je sada značajno povećan obim posla”, potvrdio je Dabić za “Nezavisne novine”.