Dobre vijesti za nezaposlene: Za zapošljavanje 3.670 osoba planirano 14.140.000 KM

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske usvojio je danas prijedloge za šest programa zapošljavanja u ovoj godini i donio odluke o raspisivanju javnog poziva za korišćenje sredstava po svakom programu pojedinačno, ukupne vrijednosti 14.140.000 KM.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je da je Vlada Republike Srpske usvojila Akcioni plan zapošljavanja i odobrila sredstva za ove programe kroz koje je planirano zapošljavanje 3.670 lica.

On je naveo da je Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj za ovu godinu sačinjen u skladu sa odredbama i ciljevima nove Strategije zapošljavanja u Republici Srpskoj za period 2021-2027. godina.

“Donijeli smo odluku o raspisivanju javnog poziva za program `Zajedno do posla` namijenjen zapošljavanju demobilisanih boraca, djece poginulih boraca, a koji se sastoji od tri kompomente – zapošljavanje kod poslodavaca, samozapošljavanje i zapošljavanje djece poginulih boraca u statusu pripravnika”, rekao je Vujičić.

On je naveo da se drugi program odnosi na zapošljavanje ciljnih kategorija u privredi kroz koji će biti finansirano zapošljavanje 800 radnika.

Prema njegovim riječima, u programu podrške zapošljavanja mladih sa visokom stručnom spremom planirano je zapošljavanje 200 pripravnika, a program obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije biće objavljen za mjesec dana.

On je napomenuo da postoji i program zapošljavanje Roma koji je najmanji, a finansira ga Savjet ministara, te je u planu i program regresivnog povrata doprinosa namijenjen privredi.

Vujičić je rekao da su prvi put raspisali javni poziv u februaru kako bi se poslodavci pripremili i aplicirali na programe, jer se vjeruje da će biti dosta zahtjeva, podsjetivši da je prošle godine Vlada Srpske obezbijedila dodatna sredstva i tako obuhvatila sve aplikante.

On je naglasio da je pandemija virusa korona u prvim momentima uticala na zapošljavanje u Republici Srpskoj i po inoformacijama Zavoda bez posla je ostalo 46.000 radnika, ali je u istom periodu zaposleno 56.000 ljudi.

“Na godišnjem nivou u Srpskoj se otvori od 5.000 do 7.000 radnih mjesta”, rekao je Vujičić.

On navodi da Zavod iz godine u godinu analizira programe koji imaju pozitivne efekte i Vladu Srpske upoznaje o tome, ocijenivši da su najbolji programi koji su namijenjeni privredi.

“Tu je ostanak u radnom odnosu nakon realizacije programa i praćenja više od 75 odsto. Zato smo se i fokusirali na privredu”, poručio je Vujičić.

Ostavite komentar: