Dobre vijesti za nezaposlene: Odobreno zapošljavanje 2.060 radnika u Srpskoj

04.09.2020. | 17:31

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske donio je na današnjoj sjednici odluku o odobravanju zapošljavanja 2.060 radnika iz programa vrijednosti 10,6 miliona maraka.

Po objavi izmijenjenog Akcionog plana, koji je juče usvojila Vlada Srpske, program zapošljavanja biće proširen za dodatnih 1.000 radnika.

Pripravnici, djeca poginulih boraca, ciljne grupe u privredi – različite kategorije zastupljene su u okviru četiri programa danas odobrenog zapošljavanja 2.060 radnika. Najviše sredstava izdvojeno je za program zapošljavanja ciljnih grupa u privredi gdje će biti finansirano zapošljavanje oko 1.100 radnika.

“Moram da naglasim da je interesovanje za programe Zavoda bilo veliko, imali smo gotovo dva i po puta više zahtjeva od planiranih sredstava, pa smo uspjeli da obezbijedimo dodatnih pet miliona maraka, tako da će na kraju ukupna vrijednost programa biti negdje oko 16 miliona maraka i zaposlićemo 3.000 radnika”, naveo je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Vujičić je istakao da je Vlada Republike Srpske iskazala razumijevanje za potrebe Zavoda kojem su stigli zahtjevi za zapošljavanje pet hiljada radnika i juče izmijenila Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu.

– Nadam se da ćemo kroz ovaj plan zapošljavanja pomoći da svi privredni subjekti koji imaju potrebu da zapošljavaju novu radnu snagu za zaposlenje jednog demobilisanog borca, recimo privredni subjekat na godišnjem nivou dobija 4.000 maraka – napomenuo je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kada je riječ o samozapošljavanju demobilisanih boraca, kaže Višković, dosadašnji iznos od 5000 povećan je na 7000 maraka.

“Na nama je sada da sačekamo objavu Akcionog plana i da proširimo program zapošljavanja za dodatnih 1,000 radnika, faktički obuhvatićemo dvije trećine zahtjeva u ovoj godini”, dodao je Vujičić.

Kao i u ostalim segmentima, epidemija korona virusa odrazila se i na poslovanje Zavoda za zapošljavanje koji je morao da redukuje programe zapošljavanja u odnosu na planirane. Prošle godine imali smo 30 miliona za zapošljavanje, a u ovoj 16 miliona, ali s obzirom na situaciju i smanjenje priliva sredstava zadovoljni smo i ovim, ističu u Zavodu, prenosi RTRS.