Dobra vijest i za nezaposlene iz BiH! Njemačkim ugostiteljima nedostaje stranih radnika

12.07.2021. | 21:22

Iz udruženja njemačkih ugostitelja požalili se na manjak radnika nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 odsto manje ljudi nego prije pandemije.

“Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja”, rekla je Ingrid Hartges, direktorka Dehoge, udruženja njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Potrebni radnici iz inostranstva

Najviše nedostaje kuvara, sezonskih radnika iz inostranstva te studenata. Hartges je objasnila da je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

“Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su, naprimjer, u logističku branšu, koja je doživjela procvat tokom pandemije”, rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Dodala je da su brojni sezonski radnici iz inostranstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku, gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.

14 odsto manje radnika

“Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva”, rekla je Hartges i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana, što bi povećalo plate i privuklo dovoljno radnika.

Kvalifikovani kuvar u Baden-Wurttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosječno mjesečno zarađuje oko 2.200 evra bruto, objavio je online servis jobs-regional.de.

Prema podacima savezne kancelarije za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 odsto manje nego 2019, piše Avaz.