Dobra prognoza za novčanike: Nafta ostaje jeftina do 2023. godine

14.10.2020. | 11:55

Cijene nafte mogle bi da ostanu ispod 50 dolara po barelu do 2023. godine, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IAE) za oktobar.

U izvještaju se navodi da je prognoza o padu potražnje za 8,4 miliona barela dnevno za ovu godinu, na nivo od 91,7 miliona barela na dan, relevantna samo ukoliko OPEK i ostali proizvođači budu u potpunosti poštovali dogovor o smanjenju isporuka i ako svjetske rezerve opadnu za četiri miliona barela na dan u četvrtom kvartalu.

Ukoliko od 1. januara, prema sadašnjem planu, uslijedi povećanje proizvodnje za 1,9 miliona barela na dan, postoji ograničena mogućnost tržišta da primi dodatne količine nafte u narednim mjesecima, navodi IAE, prenio je TASS.

“Pored toga, postoji rizik da će oporavak potražnje biti ometen nedavnim rastom broja slučajeva kovida 19 u mnogim zemljama”, napominje ova agencija. IEA i dalje očekuje da će sljedeće godine uslijediti rast potražnje za naftom za 5,5 miliona barela na dan, čime bi ona dostigla nivo iz 2020. godine.