Dobit od 80 miliona maraka: Elektroprivreda protekle godine poslovala uspješno

Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ ostvarila je u 2021. godini prihod od 993.000.000 KM i dobit od 79.854.000 KM, generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović koji je ove rezultate ocijenio kao istorijske.

Petrović je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da zahvaljujući ovakvim rezultatima ERS ima najpovoljnije cijene električne energije i za građane i za privredu, navodeći da građani plaćaju godišnju cijenu od 22,5 evra za megavat-čas, dok je u Hrvatskoj ta cijena do 1. marta iznosila 56 evra.

“Ovako dobri rezultati su dokaz uspješnog rada cijelog holdinga i svih njegovih preduzeća. Imali smo dovoljno električne energije za domaće kupce, a viškovi su izvezeni po tržišnim cijenama. Prodaju električne energije preko berze, zbog svakodnevnih promjena cijena, sada dogovaramo na dnevnom nivou”, naveo je Petrović.

Uspješan rad ERS-a omogućio je i nastavak svih investicija, prvenstveno HE “Dabar”.

“ERS je obezbijedio 83.820.000 KM za dokapitalizaciju HET-a za nastavak izgradnje HE `Dabar`. Pričaju da nemamo novca, da je nemoguća tako velika dokapitalizacija HET-a od ERS, evo želim da im kažem da je novac obezbijeđen u cjelosti”, naveo je Petrović.

Petrović je istakao i da je vrijednost cjelokupnog holdinga ERS oko 4.148.000.000 KM, dok je zaduženost sistema bez kredita kineske “Eskim banke” za HE “Dabar” 14 odsto.

“Sa tim kreditom zaduženost ERS-a će biti 20 odsto, a dozvoljeno nam je do 35 odsto, što znači da imamo prostora za još nekoliko investicija”, naveo je Petrović.

Govoreći i solarnoj elektrani “Trebinje jedan”, Petrović je rekao je da je njena godišnja proizvodnja oko 130 gigavat-časova električne energije, a da će ERS imati vlasništvo od 30 odsto, a mađarska kompanija 70 odsto.

On kaže da je najvažnije da će ERS po cijeni od 50 evra za megavat-čas otkupljivati električnu energiju po ugovoru na period od 25 godina, a cijena megavat-časa na berzi doseže i do 400 evra.

“Ako uzmemo kao primjer da će prosječna cijena u budućnosti biti 150 evra po megavat času, onda će ERS za 25 godina prihodovati od prodaje te struje oko 325.000.000 evra, a istu količinu energije kupiće za nešto više od 162.000.000 evra. To je više nego duplo veći prihod ERS-a za isti vremenski period, s tim da ERS ima pravo i na 30 odsto od dobiti od 160.000.000 evra – ukoliko je bude. Ovo je najbolji model na Balkanu, neka dođe neko i ponudi bolji”, izjavio je Petrović.

On je naveo i da Elektroprivreda Srpske radi na projektima “Gornja Drina” i vjeroelektrana “Hrgud”, te da ovo preduzeće planira i zajedničke projekte sa Srbijom te izgradnju HE “Sutorina” snage oko 200 megavata instalisane snage, solarne elektrane u LJubinju, HE “Bileća” i “Nevesinje” kao dio sistema “Gornji horizonti”.

Prema njegovim riječima, planirana projekcija dobiti ERS-a 2026. godine je oko 150.000.000 evra, a nakon što budu završeni svi projekti na kojima se u ovom trenutku aktivno radi.

On je najavio izgradnju zgrade za “Javno snabdijevanje” u Nemanjinoj ulici u centru Trebinja, gdje će biti smješten i dio gradskih službi.

Ostavite komentar: