Do kraja godine zabrana iznošenja dobiti stranih banaka u inostranstvo

13.09.2020. | 19:32

Početkom ovog mjeseca agencije za bankarstvo u BiH produžile su privremene mjere za očuvanje kapitala banaka do nove godine. Među njima je i zabrana isplate dividende i iznošenje dobiti stranih banaka u inostranstvo. Novca ima, ali posljednjih nekoliko mjeseci pala je kreditna aktivnost.

Prema podacima Centralne banke bankarski sektor u Bosni i Hercegovini prošle godine od neto dobiti zaradio je 330,5 miliona maraka. Tu dobit odlukom entitetskih agencija neće moći iznijeti u sjedišta u inostranstvo još najmanje tri i po mjeseca. To je jedna od mjera zbog pandemije za očuvanje kapitala. Iako na tržištu novca ima, manji je broj onih koji posežu za kreditima u odnosu na raniji period.

– Već nekoliko mjeseci imamo pad kreditnih aktivnosti – naglašava Radovan Bajić iz Udruženja banaka BiH.

Bankari smatraju da razlog za to može biti bolja disciplina u vraćanju postojećih kredita, što je pozitivno, ili manje investicija, što nije dobro. Ekonomisti nemaju dilemu. Pad privredne aktivnosti zbog pandemije za posljedicu ima i manji broj novih kredita. Ali kažu nije teško predvidjeti koji će izvor finansiranja za oporavak ekonomije biti ubuduće.

– Trebalo bi stimulisati banke da dobit reinvestiraju. Da li je to povećanje svojih kapaciteta, broja zaposlenih, projekti koji prate našu privredu – naglašava ekonomista Predrag Duduković, navodi RTRS.

Kako bi povećali kreditnu aktivnost, ekonomisti smatraju da bi trebalo liberalizovati određene zakonske procedure.

Bankari nisu za spuštanje kriterijuma kod dodjele kredita.

– u krizi moramo biti odgovorniji, a ne liberalniji – dodao je Radovan Bajić.

EkonomistaPredrag Duduković dodaje da banke imaju mehanizme da se zaštite od rizičnih kredita, a tu je i garantni fond.

Garantni fond garantuje 70 odsto odobrenog kredita za mikro, mala i srednja preduzeća što je iznos od 50 miliona maraka na osnovu kojeg se može plasirati 238 miliona maraka.

 

 

Oznake: Krediti