Do 15. septembra produžena ograničenja uvoza žitarica iz Ukrajine

05.06.2023. | 21:57

EU je do 15. septembra produžila ograničenja uvoza pšenice, kukuruza, sjemena repice i suncokreta iz Ukrajine u niz evropskih zemalja, navedeno je u dokumentu objavljenom u zvaničnom glasilu EU.

“Slobodan promet navedenh proizvoda dozvoljen je samo u zemljama članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke”, navedeno je u odluci koja stupila na snagu, prenosi “Sputnjik”.

Premijeri nekoliko zemalja EU obratili su krajem marta šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa molbom da reaguje na krizu izazvanu prekomjernom količinom ukrajinskog žita na njihovom tržištu.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navedeno je da su problemi izazvani znatnim povećanjem isporuka ukrajinskih proizvoda na tržište zemalja članica EU, posebno onih koje se graniče s njom, doveli do ogromnog rasta uvoza žita, jaja, živine, šećera, raznih vrsta voća i drugih proizvoda.

Evropska komisija saopštila je da je preduzela mjere za uvoz određenih vrsta žita iz Ukrajine, koje su usmjerene na otklanjanje logističkih prepreka u vezi s tim proizvodima u Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Mjere su stupile na snagu 2. maja.