Đokić u Ugljeviku: Srpska u energetici najveće investiciono područje na Balkanu

12.01.2023. | 13:37

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Ugljeviku da će Srpska kroz sektor energetike biti možda i najveće investiciono područje na Balkanu.

“Ova godina će biti posebno važna za Republiku Srpsku jer planiramo da konkretizujemo investicione aktivnosti i izgradnju novih objekata. Trenutno imamo dvije milijarde i tristo miliona maraka ugovorenih investicija koje mogu biti ostvarene u narednih pet godina maksimalno”, rekao je Đokić tokom posjete Rudniku i Termoelektrani /RiTe/ “Ugljevik” gdje je razgovarao sa novim direktorom Dikom Cvijetinovićem.

Resorni ministar je istakao da su u toku pripreme za dodjelu koncesija i zaključenje ugovora za još blizu milijardu maraka investicija u energetici u ovoj godini.

“To će biti novi veliki iskorak za Republiku Srpsku i ponosan sam na činjenicu da smo kao Vlada uspjeli da to obezbijedimo”, naveo je Đokić.

On je dodao da je riječ o investicijama domaćih i stranih kompanija i posebno pohvalio investiranje “Elektroprivrede Republike Srpske”.

“Veliku investicionu aktivnost izvodi `Elektroprivreda Srpske`, koja je trenutno najveći nosilac svih investicija u izgradnji novih energetskih objekata u Srpskoj hidrocentrala, solarnih i vjetroelektrana”, rekao je Đokić.

Ministar je u RiTe “Ugljevik” prisustvovao puštanju u pogon nove radne mašine vrijedne sedam miliona maraka i ukazao na značaj nabavke nove opreme za kontinuiranu proizvodnju uglja i time i bezbjedan rad termoelektrane.

“Za Vladu i resorno ministarstvo je važno da se osigura potpuno bezbjedan i dobar rad svih energetskih objekata, posebno rudnika i termoelektrana, jer su one trenutno proizvođači bazne energije kojom snabdijevamo tržište Srpske, a kada se pojave viškovi u toku godine i ostala tržišta”, rekao je Đokić.

On je rekao da je današnjom posjetom želio da skrene pažnju na potrebu kontinuirane nabavke mehanizacije neophodne za nesmetan rad, kao i na pitanje uslova rada rudara, te najavio da će Vlada i resorno ministarstvo i dalje podržavati i pomagati da se ti poslovi rade na planirani način.

“Važno je i da dam punu podršku novom generalnom direktoru i članovima uprave RiTe i vjerujem da će Cvijetinović svojim entuzijazmom i posvećenošću, kao što je to činio u prethodnom periodu na drugim dužnostima i poslovima kojima se bavio, dati novi i vidan doprinos uspješnom poslovanju i rezultatima koje će ostvariti RiTe `Ugljevik` kao dio energetskog sistema Republike Srpske”, rekao je Đokić.

On je ocijenio da je bilo nepopularno to što su u preduzeću prošle godine bila 24 neplanska ispada, navodeći da je u velikoj mjeri do tih zastoja dolazilo zbog tehničkih razloga jer je remont pomjeren sa aprila na septembar i u tom periodu se povećao broj neplanskih ispada.

“U tom periodu je `Elektropriveda` morala da nabavlja zamjensku energiju, cijene su divljale u prošloj godini i bile su izuzetno visoke, pa smo na taj način morali da utrošimo ogromna sredstva, procjena je negdje oko sto miliona maraka radi nabavke zamjenske energije”, rekao je Đokić.

On je naglasio da je zato značajno da se sve planira na vrijeme i da poslovanje bude u skladu sa utvrđenim planovima i politikom Vlade u ovoj oblasti i izrazio nadu da će novi direktor i cijeli menadžment RiTe voditi računa o tome.

“Insistiraćemo na tome da se dosljedno sprovode sve mjere koje je Vlada utvrdila kao politiku u ovoj oblasti i vjerujem da će ljudi biti svjesni da imaju odgovornost prema sistemu u cjelini i Republici”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, RiTe “Ugljevik” je, kao i “Gacko” u specifičnom položaju jer su to stari objekti koji svake godine zahtijevaju mnogo sredstava za tekuće održavanje i za investiciono održavanje koje je periodično.

“Zato očekujemo racionalnost u poslovanju, da se još kvalitetnije upravlja sredstvima koja su na raspolaganju, da se prave uštede koliko je moguće i da se osigura vlastitih sredstava za tekuće i kapitalno održavanje”, zaključio je ministar Đokić.