Đokić: Srpska ušla u dinamičan ciklus razvoja energetskog sektora

29.04.2021. | 19:40

Republika Srpska ušla je u dinamičan ciklus razvoja energetskog sektora, rekao je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

On je podsjetio da je Strategijom razvoja ovog sektora do 2030 godine, planirano da bude investirano oko 11 milijardi maraka, a da je do sada ostvareno milijardu 700 miliona maraka investicija.

Gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpske on je rekao da bi u drugom dijelu maja trebalo bi da počnu radovi na izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela koju će zajedno graditi Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske.

– Naš plan je da u drugom dijelu maja počnu fizički radovi i vrše se intenzivne prepreme da oni počnu.Mi očekujemo da ćemo pronaći potrebna finansijska sredstva za ovaj projekat u narednom periodu. Očekujem da ako počnemo sada u maju da bi hidrelektrana mogla za tri i po godine da bude izgrađena – istakao je Đokić.

Ministar je naveo da su od 2015 otvaranjem radova na izgradnji tunela od 11 kilometa počeli radovi i na HE Dabar. Ukupna finansijska vrijednost je oko 661 milion maraka. On je rekao da je do sada u taj objekat uloženo 120 miliona i da se sada pristupa drugoj fazi , a to je ugovaranje radova na izgradnji svih energetskih objekata.

– U narednih nekoliko dana će biti finalizovan i dio aktivnosti oko potpisivanja finansijskog ugovora. EKSIM banka- kineska državna bankaće finansirati izgradnju HE Dabar – ovaj preostali dio – rekao je on.

Govoreći o novom zakonu o električnoj energiji ministar Đokić je naveo da on nema veze sa privatizacijom elektroprivrede i da se njime želi liberalizovati tržište. Zato se radi i reforma Elektroprivrede Srpske. Već su odvojene djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanja.

Od prvog maja električnu energiju će naplaćivati Direkcija za javno snabdijevanje.

– Ništa se neće promjeniti, građani ne treba da budu zabrinuti da to mjenja vrijednost njihovih računa. Biće samo potrebno da se potpišu novi ugovori, da se prođe administrativna procedura i ništa drugo – pojasnio je Đokić za Radio Srpske.

Ministar je ponovo potvrdio da se još uvijek ne razmišlja o poskupljenju električe energije za domaćinstva.