Đokić: Srpska će nastaviti domaćinski da se odnosi prema svojim rudnim bogatstvima

17.12.2021. | 09:07

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da će Republika Srpska nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim bogatstvima, kao i da se svjetski trendovi u rudarstvu u današnje vrijeme mijenjaju i da oni neće zaobići ni Srpsku.

“Pred nas se postavljaju zahtjevi koje ćemo u doglednoj budućnosti morati ispuniti, ali vas uvjeravam da će Vlada Republike Srpske i Ministarstvo energetike i rudarstva učiniti sve da u bilo kom scenariju budućeg razvoja ovog sektora maksimalno zaštite rudare i njihova prava, jer su upravo oni stvaraoci vrijednosti u elektoenegetskom sistemu naše zemlje”, poručio je Đokić u čestitki povodom Dana rudara – Svete velikomučenice Varvare.

Đokić je naglasio da su do sada zajedničkim snagama napravljeni veliki iskoraci i postignut zavidan napredak u ovoj oblasti, koja je garant enegetske bezbjednosti Srpske.

“Sa posebnom pažnjom pratimo sva kretanja u sektoru rudarstva i činimo dodatni napor da svojim aktivnostima pomognemo razvoj ove strateški značajne oblasti i obezbijedimo viši standard zaposlenih i još bolje uslove za rad. Naša podrška nikada nije i neće izostati”, naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim bogatstvima, jer u njima vidi ogroman potencijal za cjelokupni razvoj društva, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić je uputio čestitku svim privrednim društvima u oblasti rudarstva i svim rudarima, navodeći da je zahvaljujući zalaganju rukovodstava rudnika i svih zaposlenih, ovaj sektor u privredi Srpske uvijek bilježio rast i značajne rezultate.

On je ukazao je da je sektor rudarstva oduvijek činio oslonac sveopšteg društvenog razvoja mnogih zemalja, pa i Republike Srpske, te da od njega zavisi razvoj mnogih drugih djelatnosti i grana industrije u jednom sistemu.

“Rudari su neki od najvećih neopjevanih heroja industrije i moderne civilizacije, koji kopaju u najmračnija mjesta na svijetu kako bi otkrili bogatstvo koje nam pomaže da održimo naš način života”, naveo je Đokić u čestitki.

Đokić je zahvalio rudarima za jedan od najtežih i najodgovornijih poslova koji obavljaju, navodeći da se značaj tog posla ne ogleda samo u tonama iskopane rude, već i u činjenici da je upravo to strateški resurs koji decenijama daje značajan doprinos privrednom i ukupnom napretku Srpske.