Đokić – Satler: Energetska tranzicija zahtijeva vrijeme i finansijska sredstva

02.03.2023. | 18:25

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i šef delegacije EU u BiH Johan Satler saglasili su se danas da je energetska tranzicija ambiciozan i dugoročan poduhvat koji zahtijeva vrijeme i finansijska sredstva da bi se sprovela na najbolji mogući način.

Đokić je rekao da Srpska prati aktuelne trendove u oblasti energetske tranzicije, te u skladu sa ustavnim nadležnostima kontinuirano ispunjava obaveze iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i drugih međunarodnih dokumenata.

On je Satleru predstavio prioritetne aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo sprovode kada je riječ o reformi energetskog sektora i realizaciji konkretnih energetskih projekata u oblasti zelene energije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić je istakao da je u prethodnih nekoliko godina načinjen veliki iskorak i napredak u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, za šta su evropski partneri i Sekreterijat energetske zajednice dali visoke i pozitivne ocjene.

Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska snažno krenula putem diversifikacije energetskih izvora i da daje maksimalan doprinos evropskim politikama u toj oblasti.

Učesnici sastanka su konstatovali da u tom smislu postoji potreba većeg korištenja raspoloživih sredstava EU za realizaciju strateški važnih projekata, a jedan od njih je i razvoj prenosne mreže.

Đokić i Satler su razmijenili stavove i o daljem procesu evropskih integracija u BiH, nakon što je u decembru prošle godine dobijen status kandidata za članstvo u EU.

Đokić je rekao da je Republika Srpska posvećena ovom procesu, uz puno uvažavanje njene pozicije definisane Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.