Đogo tvrdi: Poslodavci će prije otpustiti radnika, nego dati najavljeni minimalac

08.11.2023. | 16:52

Potrebno je napraviti ekonomsku analizu po pitanju najave mogućeg povećanja najniže plate sa 700 na 1.050 maraka, a ne raditi sve ad hok i na prečac – rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo.

Naglasio je da je je sve izvodljivo u slučajevima kada politika donosi odluke.

– U ovom trenutku ne vidim kvalitetne argumenta za povećanje najniže plate na 1.050 maraka. Smatram da bi to izazvalo više štete nego koristi. Sve je ovo prebrzo predloženo i nije ostavljeno dovoljno vremena da se sve to razmotri – kazao je Đogo.

Naglasio je da će, ako najave od strane republičkih zvaničnika po pitanju povećanja najnižih plata budu sprovede u djelo, pojedini dobiti radnici na kraju i dobiti veće plate.

– To i jeste i zamka. Neki će biti zadovoljni. Ali oni koji ne budu zadovoljni će imati značajne štete u smislu da će ostati bez posla. Koliko je to trenutno radnika, teško je procjeniti?! Mislim da su oni koji imaju platu ispod 800 maraka u ugroženoj kategoriji, odnosno da će ih poslodavci prije otpustiti nego povećati plate na iznos koji se spominje – zaključio je Đogo, piše Glas.