Dizel znatno skuplji od benzina: “Kriva” ponuda i potražnja

31.10.2022. | 15:01

Dizel danas u Banjaluci košta od tri marke i 40 feninga do tri marke i 60, dok je cijena benzina od dvije marke i 65 do dvije marke i 90 feninga, u zavisnosti od pumpe. Tako je razlika u cijeni  u prosjeku između 60 i 70 feninga, a ekipa BL portala provjerila je zašto je to tako.

Klasični zakon tržišta, ponude i potražnje osnovni su razlozi što je benzin toliko jeftiniji od dizela, ističe u razgovoru za BL portal Ognjen Erić, direktor za komercijalne poslove “Krajinapetrola”.

“Danas je na tržištu generalno veća potražnja za dizelom, zbog većeg broja automobila koji koriste ovo gorivo, ali i zbog radnih mašina koje se pokreću uglavnom na dizel”, objasnio je Erić.

Dodao je da ni inače skuplji i duži proces prerade nafte, kada je riječ o benzinu, ne utiče trenutno na cijenu, koliko ponuda i potražnja na tržištu, što je do sada bio slučaj.

“Benzina ima mnogo više, zato je i jeftiniji”, istakao je naš sagovornik.

U prilog manjoj potražnji za benzinom ide i činjenica da veliki broj vlasnika automobila koji se pokreću na benzin ima ugrađen i plin. Erić smatra da to nije toliko bitan faktor, ali priznaje da i on utiče na trenutno stanje.

“Rafinerije određuju cijene i na njihovim cjenovnicima su cijene benzina niže u ovom rasponu”, zaključio je Erić.

Srđan Banović, BL portal