Dizajnira mikročipove: Britanski gigant prodaje dionice u SAD-u

01.05.2023. | 08:21

Britanski gigant za dizajn mikročipova Arm podnio je zahtjev za prodaju svojih dionica u SAD-u. Kompanija sa sjedištem u Cambridgeu navodno namjerava prikupiti do 10 milijardi dolara.

Arm je 2016. godine kupio japanski konglomerat Softbank u poslu vrijednom 23,4 milijarde funti. U to vrijeme Arm je bio na listi u Londonu i New Yorku.

Softbank je saopćila da je “povjerljivo predala nacrt izjave o registraciji” za listing američkoj komisiji za vrijednosne papire (SEC).

Nije objavljeno kada bi se mogla održati prodaja dionica i koliko se novca planira prikupiti. Međutim, prema izvještajima kompanija nastoji prikupiti između 8 milijardi i 10 milijardi dolara putem listinga ove godine na platformi Nasdaq s velikom tehnologijom. Ranije ove godine, Arm je rekao da ne planira da ide na listing na Londonskoj berzi.

Januarski izvještaji su govorili da je britanski premijer Rishi Sunak ponovo započeo razgovore sa Softbankom o mogućem uvrštenju u London.

Međutim, Arm je rekao da je odlučio da je listing u SAD “najbolji put naprijed”.

Registracija pokazuje da Softbank nastavlja sa prodajom od više milijardi dolara uprkos teškim uslovima na globalnim finansijskim tržištima.

Broj listinga na berzi naglo je opao od ruske invazije na Ukrajinu. Istovremeno, dionice velikih tehnoloških kompanija pale su nakon pandemije.

Prošle godine, Softbank je otkazala planiranu prodaju Arma u vrijednosti od 40 milijardi dolra tehnološkoj grupi Nvidia nakon što se suočila s regulatornim preprekama u Velikoj Britaniji, SAD-u i EU. Dizajne ovih čipova koriste proizvođači poput Taiwan Semiconductor Manufacturing Company i kompanije poput Applea i Samsunga za pravljenje vlastitih procesora.

Nakon nedostatka poluprovodnika tokom pandemije, industrija proizvodnje čipova suočila se sa usporavanjem potražnje.

Prošle sedmice, američki gigant za proizvodnju čipova Intel je prijavio svoj najveći kvartalni gubitak u istoriji kompanije, dok je južnokorejski rival Samsung zabilježio pad profita za više od 90 odsto.