Distributivna trgovina: Promet u trećem kvartalu zabilježio rast od 1,4 odsto

28.11.2022. | 08:52

Ukupan desezonirani promet distributivne trgovine u BiH u trećem kvartalu ostvario je rast od 1,4 odsto u odnosu na drugi kvartal, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast prometa od 5,1 odsto ostvaren je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima, u trgovini na veliko od 2,7 odsto, dok je u trgovini na malo zabilježen pad prometa od 1,2 odsto.

Najveći rast prometa od 13,9 odsto ostvaren je u djelatnosti trgovina na veliko uz naknadu ili na osnovu ugovora, dok je najveći pad prometa od 14,9 odsto zabilježen u trgovini na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama.

Ukupan promet distributivne trgovine u BiH, kalendarski prilagođen, u trećem kvartalu veći je za 20,9 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

U trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima rast prometa bio je 13,7 odsto, u trgovini na veliko 25,5 odsto, te trgovini na malo 15,4 odsto.

Najveći rast prometa od 47 odsto zabilježen je u djelatnosti ostala specijalizovana trgovina na veliko, dok je pad prometa od 9,3 odsto zabilježen u trgovina na veliko poljoprivrednim sirovinama i živim životinjama.

Oznake: Promet, Trgovina