Direktorka MMF-a poručuje: Jačanje vakcinacije je dio borbe protiv inflacije

21.01.2022. | 21:23

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da protiv inflacije ne treba da se bore samo guverneri centralnih banaka, nego i ostali koji utiču na politiku, što obuhvata i zalaganje da se poveća stopa vakcinacije kako bi se okončala pandemija kovida 19.

Georgijeva je rekla na virtuelnom panelu Svjetskog ekonomskog foruma da se Američke federalne rezerve, koje su najavile plan o podizanju osnovne kamatne stope, “ponašaju odgovorno jer inflacija u SAD postaje ekonomska i društvena briga”.

Ona je navela da je važno da guverneri centralnih banaka reaguju na inflaciju na osnovu podataka i da jasno prenose poruke prilikom zatezanja monetarne politike, ali i da je važno da se uključe i ostale figure koje utiču na kreiranje politike, naročito kroz zalaganje da se stopa vakcinacije poveća širom svijeta.

“Prije svega, potrebno je da shvatimo značaj borbe protiv pandemije”, rekla je Georgijeva i napomenula da 86 zemalja širom svijeta nisu ostvarile cilj da do kraja 2021. godine vakcinišu najmanje 40 odsto stanovništva.

Ona je dodala da je inflacija fenomen specifičan za svaku zemlju i da je to zakomplikovalo kreiranje politike u 2022. godini više nego u prvoj godini pandemije 2020.

“Ne možemo više imati istu politiku svuda. To treba da bude specifično za svaku zemlju. Zato je naš posao mnogo komplikovaniji”, ukazala je Georgijeva.