Direktor OC “Jahorina” poručio: Poštujemo svaku odluku koju donese Vlada

20.12.2022. | 11:02

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da ovaj centar sve radi transparentno, poštuje svaku odluku koju donese Vlada Republike Srpske i nema mogućnosti zaduženja bez njene saglasnosti.

“U toku 2022. godine postoje dva dokumenta Vlade Republike Srpske o podršci i finansiranju infrastrukturnih projekata. Olimpijski centar `Jahorina` i nema mogućnosti zaduživanja bez saglasnosti Vlade Srpske”, napomenuo je Ljevnaić.

LJevnaić je rekao Srni da je 21. aprila ove godine Vlada donijela odluku o obezbjeđenju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata na Jahorini u iznosu od 15 miliona KM.

“Drugi dokument je zaključak Vlade Republike Srpske od 8. septembra 2022. gdje se upoznala o projektu izgradnje jezera Skočine i rekonstrukciji i izgradnji novog sistema osnježavanja Skočine”, naveo je Ljevnaić i precizirao da projekti, koji su predmet oba dokumenta Vlade Srpske, ukupno iznose 41,9 miliona KM.

Ljevnaić je napomenuo da ovi projekti obuhvataju ugovor o javnoj nabavci radova, opreme i pratećih usluga po sistemu “ključ u ruke” za isporuku i montažu dva ski-lifta “Olimpik” i “Spust”, zatim izgradnju sistema za osnježavanje i povezivanje sistema na Prači za ski-staze šest i šest be, te ugovor o javnoj nabavci radova na izgradnji osvjetljenja ski-staza.

Ovi projekti, dodao je on, obuhvataju i ugovor o izgradnji ski-lifta Prača, ugovor o nabavci-radovi uređenje postojećih ski-staza, ugovor o nabavci radova na izgradnji terase ski-bifea sa radom projektne dokumentacije i isporukom robe, ugovor o javnoj nabavci-radovi, oprema i usluge na modernizaciji i generalnom popravku dvosjeda “Ogorjelica dva”, te ugovor o nabavci radova, oprema i pratećih usluga na građevinskom zabavnom sadržaju za adrenalinski park “Poljice”.

On je rekao da ovi projekti obuhvataju i ugovor o nabavci-radovi na izgradnji druge i treće faze ambijentalnog uređenja jezera “Poljice”, Ski-data opremu, licence, projektovanja i izgradnje ski-lifta “Trnovo”, Avantura park, ugovor o nabavci-radove i opremu za uređenje puta od Ciljne kuće do Olimpijskog bara, projektovanje, uređenje i opremanje biciklističkih, šetnih staza i staza za skijanje, te projekte ski-centra “Igrišta”.

Komentarišući činjenicu da je na sjednici Vlade bila tačka u vezi sa garancijom Olimpijskom centru “Jahorina”, koja nije usvojena jer materijal nije bio pripremljen u skladu sa zakonom, te da je IRB-u i Ministarstvu saobraćaja rečeno da ponovo pripreme materijal, Ljevnajić je rekao da Olimpijski centar od dolaska nove uprave, od jeseni 2017. godine, radi sve u saradnji sa Nadzornim odborom, Vladom Republike Srpske, premijerom, kao i sa resornim ministrom.

“Uvijek tu ističem podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je najviše upućen u sve naše planove i upoznat o svemu što je do sada realizovano na Jahorini”, rekao je LJevnaić.

Ljevnaić je naveo da materijale za sjednice Vlade Republike Srpske priprema resorno ministarstvo, ali da Olimpijski centar “Jahorina”, kao i do sada, poštuje svaku odluku koju donese Vlada Republike Srpske.

“Od prvog dana smo znali i izvjestili Vladu Republike Srpske da Olimpijski centar `Jahorina` nema kapacitete za vraćanje kredita i upravo zbog toga smo dobijali garancije Vlade Srpske za zaduživanje. Olimpijski centar ima mogućnost vraćanja kredita ili od prodaje zemljišta ili od subvencija i to je transparetno od samog starta”, rekao je Ljevnaić.

On je naveo da investicije koje se realizuju na Jahorini pokreću privredu cijelog regiona.

“Stoga, slobodno mogu reći da cijela regija živi od nas. U toku pet godina rada na Jahorini realizovano je mnoštvo infrastrukturnih projekata – uređenje ski-staza, izgradnja sistema za vještačko osnježavanje, novih žičara, gondola, rasvjete, izmjena vizulenog identiteta, nabavka adrenalinskih ljetnjih sadržaja i ostali koji za rezultat imaju rast prihoda sa 2,7 miliona KM, koliko je bio bazne 2016. godine, na 19,1 milion KM, koliko je ostvareno u toku prethodne zimske sezone 2021/22”, istakao je Ljevnaić.

On je dodao da je ski-centar sa 50 dana rada u zimskoj sezoni dostigao broj od 153 dana skijanja.

Ljetnja sezona, podsjetio je Ljevnaić, ranije nije postojala, a sada ima više od 100 dana rada u toku ljeta.

“Broj skijaša sa 32.000 u baznoj sezoni skočio je na 411.000, koliko je zabilježeno u prethodnoj zimskoj sezoni. Ovako veliki skok u svakom segmentu poslovanja rezultirao je i rastom cijene nekretnina koja je povećana za 16 puta, kao i dolaskom brojnih investitora koji svoj kapital investiraju upravo ovdje”, napomenuo je Ljevnaić.

On je precizirao da se trenutno gradi više od 20 hotela na Jahorini i da je procijenjeno ulaganje oko dvije milijarde KM.

“Sada, kad su radnici i uprava izgradili i realizovali sve planirane projekte, vjerovatno je vrijeme da neko drugi preotme upravljanje ili, čak, neko želi namjerno da banka preuzme Olimpijski centar `Jahorina` kako bi se on nakon toga privatizovao, ali mi smo i na to spremni”, rekao je Ljevnaić.