Direktor austrijske kompanije iskreno: Ne možemo se odreći ruskog gasa

01.04.2022. | 12:00

Odricanje od ruskog gasa nije moguće, osim ako nismo spremni da živimo sa ogromnim posljedicama – upozorava direktor austrijske kompanije “OMV” Alfred Štern, komentarišući poziv na embargo na gas iz Rusije.

“Neke bi zemlje mogle da to urade, ali u Austriji to nije moguće ove godine. U teškoj smo situaciji, ne možemo da se jednostavno odreknemo ruskog gasa”, navodi Šern za austrijski list “Prese”.

S obzirom da Austrija nema izlaz na more, ona nema ni pristup tečnom gasu, objašnjava on.

“Bilo kakva diversifikacija značila bi povećanje investicija u veoma skupu infrastrukturu kako bi se došlo do skupljeg gasa. Odricanje od ruskog gasa ima svoju cijenu i mora da nam to bude jasno”, napominje Štern.

Komentarišući zahtev Rusije da se od 1. aprila ruski gas plaća u rubljama, on je naveo da kompanija nema ugovor sa vladom već sa “Gaspromom”.

“Čekamo informaciju od `Gasproma`. Trenutno je naš ugovor u evrima i nema osnova za drugačije plaćanje”, zaključuje on.

Kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Vladimir Putin je 23. marta donio odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.

On je naložio Centralnoj banci, kompaniji “Gasprom” i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za EU i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cijenama prema postojećim ugovorima – podsjeća “Sputnjik”.

Oznake: OMV, Rusija