Dinamična analiza i konkretni prijedlozi! Sačiniti strategiju za prevazilaženje teškog stanja u BiH

09.02.2021. | 15:54

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH treba da sačini detaljnu strategiju sa dinamičkom analizom stanja u privredi i konkretnim prijedlogom mjera za prevazilaženje teškog stanja, zaključak je Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.

U usvojenom zaključku ocjenjuje se da se, donošenjem ove strategije, može preduprijediti mnogo veća ekonomska kriza koja, kako se upozorava u zaključku, tek počinje. Direkcija treba da sačini strategiju u skladu sa svojim nadležnostima i u koordinaciji sa entitetskim tijelima, a ukoliko je potrebno i angažovanjem eksperata izvan Direkcije.

Zajednička komisija primila je k znanju Informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – oktobar 2020. godine, koju je sačinila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što je direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zoran Zeljko prezentovao aktivnosti ove Direkcije, članovi Zajedničke komisije primili su k znanju dokument pod nazivom “Ekonomski trendovi januar – jun 2020. godine”, koji je sačinila ova direkcija.

Na sjednici je usvojen i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj za 2020. godinu. Usvojen je i Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj za 2021. godinu.

Komisija je usvojila i zaključak kojim zadužuje svoj Sekretarijat da od naredne sjednice postavlja audio – zapise sjednica Komisije na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH.