Dijeli milijarde donacija, a bogatstvo se uvećava: Bezosovoj ženi krenulo nakon razvoda

15.06.2021. | 21:05

Mekenzi Skot, milijarderka filantrop poznata po svojim improvizovanim donacijama od više miljarde dolara u humanitarne svrhe i razne akcije, objavila je u utorak da je dala 2,7 milijardi dolara za 286 organizacija.

To je treći krug glavnih, filantropskih poklona koji nisu vezani za žice, a koji se zajedno nadmeću sa humanitarnim doprinosima najvećih fondacija.
Skot, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, napisala je u postu Medium da su ona i njen suprug Den Dževet donacijama omogućili primaocima da nastave sa radom i kao “signal povjerenja i ohrabrenja” njima i drugi.
I u svojoj najavi je jasno stavila do znanja da je muči sve veća koncentracija ogromnog bogatstva među malim dijelom pojedinaca. Ona i Dževet su sarađivali sa timom istraživača i savjetnika za filantropiju “da bi poklonili bogatstvo koje su omogućili sistemi kojima je potrebna promjena”.
“U ovom naporu,” rekla je, “upravljamo ponižavajućim uvjerenjem da bi bilo bolje da nesrazmjerno bogatstvo ne bude koncentrisano u malom broju ruku i da rješenja najbolje dizajniraju i sprovode drugi”, piše Kurir.

Oznake: Bezos, Razvod, Žena