Deset najboljih: Koji je „novčić“ bolji od bitkoina

05.11.2021. | 21:43

U oktobru je zabilježen impresivan rast na globalnom tržištu kriptovaluta.

To se desilo poslije teškog septembra i još jednog pada cijena kriptovaluta, a nakon zabrane transakcija kriptovaluta i rudarenja od strane Centralne banke Kine, koja je sve digitalne kovanice proglasila ilegalnim u zemlji.

Od početka oktobra, neke od vodećih svjetskih digitalnih kovanica ne samo da su se vratile, već su i dostigle nove rekordne vrijednosti, dok je njihov mjesečni obim trgovine takođe ostao visok.

Prema podacima koje je predstavio portal „BlockArabia“, teter, bitkoin, i itirijum ostali su najtrgovaniji digitalni novčići u kripto prostoru prošlog mjeseca.

Na listi 10 kriptivaluta, prvu poziciju je zauzeo teter, a potom slijede: bitkoin, itirijum, Bajnens USD, 1inč netvork, Lajtkoin, WETH, USD koin, Aksi infiniti i XRP.

Kao najtrgovanija kriptovaluta na svijetu, teter je prošlog mjeseca zabilježio pad obima trgovanja za 20 odsto. U septembru je najkorišćeniji stabilni novčić na svijetu dostigao 2,8 biliona dolara mjesečnog obima trgovanja, skoro trostruko više od drugorangiranog bitkoina, prenosi „Sputnik“.

Međutim, statistike pokazuju da je ova cifra pala na oko 2,2 biliona dolara u posljednjih 30 dana. Oktobar je bio sjajan mjesec za bitkoin i itirijum, dvije najveće svjetske kriptovalute koje su dostigle svoje nove rekordne vrijednosti.

Cijena najskuplje kriptovalute na svijetu, 20. oktobra, dostigla je novi rekord od 66.689 dolara, pokazujući ogroman skok od 54 odsto u samo tri nedjelje.

Takođe, podaci „Koin market kepa“ pokazali su da je bitkoin ostao drugi najtrgovaniji novčić u kripto prostoru, sa mjesečnim obimom trgovanja od 1,2 biliona dolara, gotovo istim kao i mjesec ranije.

Prošle nedjelje, itirijum je takođe postigao novu rekordnu procjenu, s njegovom cijenom koja je skočila preko 4.400 dolara ili 150 dolara više od prethodnog rekorda iz maja. Međutim, statistike pokazuju da je mjesečni obim trgovine, drugom po veličini kriptovalutom na svijetu, po tržišnoj kapitalizaciji pao na 646 milijardi dolara u oktobru, u poređenju sa 750 milijardi dolara mjesec ranije.

Iako je njegov 30-dnevni obim trgovanja pao za 100 milijardi dolara, bajnens USD se popeo za dva mjesta na listi i rangiran je kao četvrta najtrgovanija kriptovaluta u oktobru. Prošlog mjeseca, obim trgovanja iznosio je 182 milijarde dolara, što je pad sa 192 milijarde dolara u septembru.

USD koin, koji je rangiran kao peta najtrgovanija kriptovaluta u septembru, pao je na osmo mjesto prošlog mjeseca. Umjesto toga, 1inč netvork je zatvorila listu prvih pet, sa mjesečnim obimom trgovine od 106,7 milijardi dolara.
Statistike pokazuju značajne promjene u drugoj polovini liste. Solana i bitkoin keš, koji su imali impresivan obim trgovanja u septembru, nisu prošli na listi deset najboljih. Lajtkoin je skočio za jedno mjesto i svrstao se na šesto mjesto najtrgovanijih kriptovaluta u oktobru, uprkos tome što je njegov mjesečni obim trgovanja pao za 37 odsto na 104,2 milijarde dolara.

Podaci Koin market kepa pokazali su da su, u odnosu na septembar, dvije nove kriptovalute ušle na listu najtrgovanijih. Sa 89 milijardi dolara mjesečnog obima trgovanja, WETH ili Wrapped Ethereum, zauzeo je sedmo mjesto na listi najpopularnijih kriptovaluta. Aksi infiniti, najbrže rastući NFT novčić ove godine, zauzeo je deveto mjesto na listi, sa 87,3 milijarde dolara u 30-dnevnom obimu kupovine.