Depoziti u bankama porasli za više od 1,4 milijarde KM

26.06.2021. | 20:32

Od juna prošle godine, depoziti u bankama porasli su za više od milijardu 400 miliona maraka. Vraćen je dio novca koji je povučen početkom pandemije, a uz to, bilo je i dodatnog rasta sredstava na bankovnim računima. Ekonomisti kažu da to može biti pozitivno. Međutim, može se posmatrati i kao smanjena investiciona aktivnost.

Oko 530 miliona maraka povučeno je sa bankovnih računa u aprilu i maju prošle godine. Danas taj iznos ne samo da je vraćen, već je i uvećan za dodatnih 890 miliona. To znači da su depoziti porasli za 1,42 milijarde maraka.

– Stanovništvo i privreda su štedjeli i nisu trošili, jedini koji su trošili je država – ističe ekonomista Saša Stevanović.

Da li je dobro kad rastu depoziti ne može se gledati iz samo jednog ugla, smatraju ekonomisti. Sa jedne strane to je pokazatelj slabih investicija, a s druge dobro je da banke imaju novac.

Ekonomista Milenko Krajišnik ističe da je dobro da postoje raspoloživa sredstva jer koliko god njihov rast pokazivao nedovoljnu kreditnu aktivnost, kaže, postoji šansa da uđemo u nove investicione cikluse i da imamo novac, navodi RTRS.

Ekonomisti su saglasni da treba više investicija i da višak novca treba iskoristiti na pravi način. Investiciona statistika nije za pohvaliti – naše investicije su se u prethodnom periodu kretale od 17 do 18 odsto, što je, kako ističe Krajišnik, jako malo.

Pojedini ekonomisti smatraju da investicije ispod 25 odsto od BDP-a nisu dovoljne.