Delta soj korona virusa unio strah na tržište: Cijene nafte nastavile silazni trend

Na svjetskim tržištima nafte cijene su nastavile silazni trend, jer je strah od pada potražnje zbog širenje delta soja kovida u Kini i SAD nadvladao procjene o mogućoj manjoj ponudi zbog geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku i pada američkih zaliha.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte Brent oslabila je za 67 centi ili 0,9 odsto, na 71,74 dolara po barelu na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta pala za 86 centi ili 1,2 odsto, na 69,70 dolara za barel, izvještava Rojters.

U Sjedinjenim Državama i Kini, koje su dva najveća svjetska potrošača nafte, rasplamsava se epidemija visoko zarazne delta varijante korona virusa, a analitičari strahuju da će to ograničiti potražnju za gorivom u vrijeme kada ona obično raste u obje ove zemlje, piše eKapija.

Očekivano smanjenje američkih zaliha “crnog zlata” je, međutim, djelimično ograničio pad cijena, pa su se oba tipa nafte tokom jutarnje sesije trgovala po nešto višoj cijeni. Prema podacima Američkog instituta za naftu (API), zalihe u SAD su opale za 879.000 barela tokom sedmice završene 30. jula, rekla su Rojtersu dva izvora, dodajući da su zalihe benzina potonule za 5,8 miliona barela, a zalihe destilata za 717.000 barela.

Zvanični podaci Uprave za energetske informacije SAD treba da budu objavljeni kasnije danas. Tenzije u Persijskom zalivu, zbog kojih je obilna ponuda nafte na tržištu upitna, takođe su donekle poduprle cijene.

U utorak su tri izvora za pomorsku bezbjednost tvrdila da su proiranske snage zaplenile tanker sa naftnim proizvodima kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je Iran demantovao te izvještaje.

Ovo je drugi napad na neki tanker u tom regionu od prošlog petka. Velika Britanija i SAD takođe krive Iran za prethodni incident, u kojem su, u napadu bespilotnim letjelicama na plovilo, ubijena dva mornara, dodaje britanska agencija, prenosi Blic.

Ostavite komentar: