Delegacija IRB-a u Milanu: Predstavljeni investicioni potencijali Srpske

01.07.2022. | 14:53

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac održao je u Milanu niz sastanaka sa rukovodstvom Evropskog udruženja javnih banaka /EARV/, kao i Razvojne banke Lombardije na kojima je predstavio investicione potencijale i mogućnosti ulaganja u Srpsku.

Delegacija IRB-a učestvovala je u radu godišnje skupštine EARV-a na kojoj je za predsjednika Udruženja izabrana Lidvin van Velden iz Holandije, koju je Vrhovac informisao o aktivnostima IRB-a i planovima na polju investicione promocije Srpske.

Van Veldenova je pokazala veliko interesovanje za dosadašnje rezultate IRB-a, kao i spremnost Udruženja da podrži IRB u budućim planovima, a posebno kada je riječ o međunarodnoj promociji Republike Srpske, saopšteno je iz IRB-a.

Sa generalnim sekretarom EARV-a Marselom Rojem, delegacija IRB-a je razgovarala o modalitetima daljeg jačanja saradnje i angažovanja IRB-a u okviru ovog udruženja koje okuplja brojne renomirane finansijske institucije.

Bilo je riječi i o mogućnostima promovisanja investicionih potencijala Republike Srpske posredstvom EAPB-a i njegovih članica.

Vrhovac je pozvao rukovodstvo EARV-a da učestvuje u radu ovogodišnje, druge po redu Investicione konferencije “Invest Srpska” koja bi trebalo da bude održana u septembru, a Roj je iskazao spremnost Udruženja da se odazove pozivu.

Iz IRB-a navode da je krajem godine planirana posjeta Roja IRB-u i Republici Srpskoj gdje bi se, između ostalog, konkretizovale i određene aktivnosti na investicionoj promociji Republike Srpske koju sprovodi IRB.

Delegacija ove banke sastala se i sa savjetnikom generalnog sekretara EAPB-a DŽulijenom Ernoltom.

U okviru posjete Milanu, delegacija IRB-a sastala se i sa predsjednikom Uprave Razvojne banke Lombardije Mikeleom Vijetijem sa kojim je, osim aktuelnih ekonomskih dešavanja i njihovih uticaja na poziciju i perspektive razvojnih finansijskih institucija, razgovarala i o mogućnostima i iskustvima u realizaciji međunarodnih projekata i privlačenju investicija.

Vijeti je upoznat sa aktivnostima Banke na polju investicione promocije Republike Srpske, te je iskazao spremnost da pruži podršku u promovisanju domaćih potencijala na području Italije.

Skupština EARV-a razmatrala je izvještaje o poslovanju za prošlu i planske dokumente za narednu godinu, a bilo je riječi i o efektima globalnih dešavanja na aktivnosti članica Udruženja u smislu prevazilaženja njihovih negativnih uticaja kako na poslovanje razvojnih banaka, tako i na ekonomije zemalja iz kojih dolaze.

U organizaciji Razvojne banke Lombardije održan je seminar o temi “Finansijski instrumenti u okviru Kohezionog jačanja ekonomskog i teritorijalnog oporavka” koji se bavio finansijskom podrškom iz Kohezionog fonda EU za oporavak zemalja i evropskih regiona u uslovima pada ekonomske aktivnosti uzrokovane posljedicama pandemije virusa korona i permanentnog rasta cijena energenata i hrane.

Osim Vrhovca, Skupštini EARV-a su prisustvovali i vršioci dužnosti izvršnih direktora IRB-a Ivan Vidović i Zlatko Popović.

IRB je članica EAPB-a od januara 2012. godine. Članice EAPB-a su najveće banke Evrope koje sarađuju i finansijski podržavaju velike investicione kompanije.