Definitivno najveći dobitnik krize: Oni su u epidemiji “porasli” čak 38.000 puta

14.12.2020. | 12:44

Švajcarska biotehnološka kompanija Rilif Tarapeutiks ove godine zabil je rast vrijednosti akcija od 38.000 odsto, što je čini jednim od najvećih dobitnika ove zdravstvene krize.

Razlog za tako vrtoglav rast njenih akcija je činjenica da radi na razvoju lijeka koji bi spriječio prestanak rada pluća kod ozbiljnijih slučajeva Kovida-19. Prošle nedjelje počeli su klinička ispitivanja lijeka RLF-100 na pacijentima. Rezultati će biti poznati u prvoj polovini januara, piše CNBC, a prenosi Biznis i finansije.

Patentirana verzija ovog lijeka već postoji i zove se Aviptadil. U pitanju je sredstvo za liječenje erektilne disfunkcije za koje je utvrđeno da je kod 72 odsto slučajeva kritično bolesnih Kovid pacijenata pomoglo u spasavanju njihovih života.

RLF-100 sadrži slične supstance kao Aviptadil. On postoji već 20 godina i koristi se za liječenje bolesti pluća. Ranije ove godine naučnici Rilif utvrdili su da ovaj lijek može zaštiti ćelije i od napada korone.

Ali, njegova najveća prednost je to što pomaže pacijentima kojima ljekari više ne znaju kako da pomognu.

Dakle, onima u kritičnom stanju. Upravo to je razlog ovako oštrog skoka vrednosti akcija švajcarske kompanije, jer druge firme uglavnom rade na vakcinama i liječenju srednje teških slučajeva, tako da Rilif i nema mnogo konkurencije, prenosi Blic.