Definisana prava i obaveze obje strane: Sporazum o prekidu štrajka zdravstvenih radnika

27.04.2023. | 18:59

Vlada Brčko distrikta i pregovarački tim Štrajkačkog odbora zdravstvenih radnika potpisali su danas sporazum o prekidu generalnog štrajka zdravstvenih radnika u kojem su definisane prava i obaveze obje strane.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Samir Mujkić rekao je novinarima da je odbor ocijenio dobrom konačnu ponudu brčanske Vlade koju su dobili prethodnih dana, te da su tim dokumentom otklonjene sve prepreke za dalji rad.

– Već smo u ovom operativnom dijelu još juče dali instrukcije da sve službe Zdravstvenog centra Brčko počnu raditi u svom punom kapacitetu na korist svim korisnicima naših usluga – rekao je Mujkić.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić rekao je novinarima da su dugo trajali pregovori sa Štrajkačkim odborom, ali da se došlo do rješenja.

– Nadamo se da smo izašli u susret i zdravstvenim radnicima, ali, prije svega, to je bila imperativna obaveza prema građanima Brčko distrikta, tako da će liječenje naših građana biti nesmetano i u punom kapacitetu – rekao je Nišić.

Konačnu ponudu Vlada Brčko distrikta dala je Štrajkačkom odboru Nezavisnog sindikata radnika u Zdravstvenom centru Brčko 19. aprila i odnosila se na povećanje plate u ukupnom iznosu od 14 odsto, plaćanje putnih troškova i potpisivanje Kolektivnog ugovora do kraja godine.

Povećanje plata zdravstvenim radnicima odvijalo bi se u tri navrata s tim da bi prvo povećanje bilo u prvom rebalansu budžeta distrikta za ovu godinu i u procentu od osam odsto.

Drugo povećanje bilo bi početkom sljedeće godine za još pet odsto, dok bi treće od jedan odsto bilo kroz uplatu dodatnih sredstava namijenjenih za raspoređivanje internim pravilnikom, a kojim bi se platila dežurstva, pripravnosti te putni troškovi u ukupnom iznosu od milion KM.

Brčanski zdravstveni radnici počeli su svoje proteste 17. februara kako bi izrazili nezadovoljstvo spiskom nagrađenih radnika koji su radili za vrijeme epidemije kovida 19, kao i uslovima rada u Zdravstvenom centru.

Nakon što njihovi zahtjevi nisu ispunjeni ni nakon desetodnevnih štrajkova upozorenja od po sat vremena, stupili su u generalni štrajk.