Deficitarna zanimanja Republike Srpske! U čak 20 lokalnih zajednica nedostaje bravar-zavarivača

30.09.2020. | 12:47

Bravar-zavarivač, pekar, mesar, tehnički modelar obuće, rasadničar, samo su neka od deficitarnih zanimanja za koje se ove školske godine odlučilo gotovo 600 učenika srednje škole u Republici Srpskoj.

Od pomenutih zanimanja, bravar-zavarivač je dificitarno u čak 20 lokalnih zajednica u Srpskoj. Deficitarna zanimanja izabralo je gotovo 600 učenika prvih razreda srednjih škola za koje je Vlada Srpske obezbijedila mjesečne stipendije od 100 KM, te troškove prevoza.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je Srni da ove stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade Srpske da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.

“Ovom mjerom smo uticali na povećanje upisa učenika u deficitarna zanimanja, a što je rezultat usaglašavanja upisne politike sa potrebama privrede i tržišta rada”, naglasila je Trivićeva. Ona je navela da se za deficitarna zanimanja odlučio 591 učenik u 32 srednje škole u 27 jedinica lokalne samouprave.

Trivićeva je objasnila da je Ministarstvo prosvjete i kulture pripremilo upisne politike u srednje škole u saradnji sa lokalnim zajednicama i privredom, kako bi bile prilagođene potrebama tržišta rada.

“Naš cilj je da učenicima, koji ne žele nastaviti školovanje, osiguramo zaposlenje, a onima koji planiraju da nastave obrazovanje da osiguramo dobre kompetencije za nastavak školovanja”, naglasila je Trivićeva. Prema njenim riječima, tržištu rada potrebna su zanimanja u oblasti mašinske, tekstilne i drvoprerađivačke industrije.

“Nastojimo da se u razgovorima sa privrednicima omogući zapošljavanje đaka koji se opredijele za ova zanimanja, po završetku srednjih škola”, dodala je Trivićeva. U skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama, te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama.

“Tako je u banjalučkim srednjim školama riječ o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar”, objasnila je Trivićeva. Osim u Banjaluci, zanimanje bravar-zavarivač deficitarno je i u Čelincu, Prijedoru, Kotor Varošu, Modriči, Kozarskoj Dubici, Doboju, Petrovu, Brodu, Derventi, Šamcu, Bijeljini, Loparama, Zvorniku, Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Rudom, Gacku, Nevesinju i Bileći.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju, a zanimanje auto-električar u Doboju. Zanimanja alatničar i pekar deficitarna su u Prijedoru, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina u Tesliću i Trebinju, kuvar u Tesliću, dok je zanimanje modni obućar potrebno tržištu rada u Derventi.

Mehaničar grejne i rashladne tehnike deficitarno je zanimanje u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista na Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici, a obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi.