Da se lakše savlada ozbiljna korona kriza! BiH od MMF-a dobija 300 miliona evra

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda dobiti čak 300 miliona evra pod najpovoljnijim uslovima, a da pritom nije morala sprovesti nijednu reformu.

Podsjećanja radi, Nezavisne su prije nekoliko sedmica ekskluzivno pisale na osnovu nezvaničnih informacija da bi BiH trebalo da dobije oko 150 miliona evra, a sada je zvanična informacija da će BiH zapravo dobiti dvostruko više novca, preko SDR alokacija, koje će biti dodjeljivane kao povoljan zajam svakoj od zemalja članica.

Predstavnici MMF-a su proteklih mjeseci, tokom razgovora o novom aranžmanu, insistirali na tome da BiH mora da sprovede reforme ako želi da dobije novac, a naši sagovornici, koji su imali uvid u pregovore, ističu da su predstavnici bh. vlasti bili iznenađeni time što je MMF čvrsto stajao na poziciji da se ne popušta, kao što se to uvijek činilo ranije. Takođe, kako nam je rečeno, i predstavnici međunarodne zajednice stali su iza MMF-a i poručili da je potrebno da BiH zaključi novi aranžman koji sadrži važne reforme. Tako je, primjera radi, prošle sedmice Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira izrazio razočarenje zato što BiH nije zaključila aranžman.

“Izražavamo razočarenje zbog nedostatka napora za reforme koje bi dovele do jačanja fiskalne transparentnosti i stabilnosti, jedinstvenog ekonomskog prostora i jačanja lokalne ekonomije, a koje uključuju i produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom”, navedeno je u komunikeu. Oni su istakli da su adekvatno finansiranje i nesmetano funkcionisanje bh. institucija ključni za ispunjavanje njenih obaveza.

Iako je međunarodna zajednica snažno stala na stranu MMF-a u njihovom insistiranju da BiH ispuni uslove prije nego što dobije novac, MMF je namjerom da isplati 300 miliona evra bez ikakvih uslovljavanja nesvjesno i nenamjerno pokopao šansu da novi aranžman, koji sadrži i one reforme koje je spomenuo i PIC, bude usvojen.

Pojašnjenja radi, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posljedice korona krize i njenog uticaja na ekonomiju, ali nesvjesno su oslabili vlastite napore da se u BiH pokrenu reforme. Takođe, važno je istaći da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 miliona evra.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorica MMF-a, istakla je da je uvjerena da će SDR alokacija biti distribuisana zemljama članicama do sredine avgusta.

SDR čini korpica pet vodećih svjetskih valuta – dolar, evro, juan, jen i britanska funta – i predstavlja knjigovodstvenu jedinicu za transakcije među zemljama članicama.

U MMF-u kažu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju jer je čine finansijski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza može iskoristiti za hitne potrebe.

“Svijet prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu još od Velike depresije. Oko 150 zemalja će imati niži bruto domaći proizvod nego 2019, a mnoge zemlje će biti manje u mogućnosti da plate za vakcine ili investiraju u oporavak, a istovremeno su sve zaduženije”, kažu u MMF-u. SDR će zemljama članicama pomoći da ojača njihove rezerve kroz korištenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju.

Ostavite komentar: