Da obuzda cijene energije: Italija izdvaja još dvije milijarde evra

02.12.2021. | 09:42

Italija razmatra da poveća sredstava izdvojena za obuzdavanje cijena energije u sledećoj godini za dodatnih dvije  milijarde evra (2,27 milijardi dolara), korišćenjem novca koji je ranije planiran za smanjenje poreza na dohodak i poslovanje, prenosi Rojters pozivajući se na tri izvora iz vlade.

Zbog rasta međunarodnih cijena energije, vlada Marija Dragija je ove godine već potrošila više od črtiri milijarde evra u nastojanju da smanji račune građana za komunalne usluge kompenzujući kompanije koje pristanu da ograniče svoje tarife.

Dragi je već izdvojio dvije milijarde evra za te namjene u budžetu za 2022, koji je vlada odobrila u oktobru, ali s obzirom na to da pritisci cijena energije nastavljaju da podstiču inflaciju, vlada sada razmatra da udvostruči tu sumu.

Novac se može obezbjediti jer će vlada iskoristiti manje od osam milijardi evra predviđenih u budžetu za smanjenje poreza na prihode i poslovanje, rekli su izvori, koji nisu željeli da budu imenovani zbog osjetljivosti problematike.

Budući da Ministarsvo finansija ima za cilj da smanji budžetski deficit na 5,6 posto bruto domaćeg proizvoda u 2022. godini sa ovogodišnjih 9,4 procenata, resursi su ograničeni.

Vlada će o tome vjerovatno raspravljati u petak, rekao je jedan od izvora.

Smanjenje poreza će se uglavnom fokusirati na porez na dohodak, pri čemu će najveću korist imati poreski obveznici sa srednjim prihodima koji zarađuju između 28.000 i 55.000 evra godišnje.

Oznake: Italija